Baronyan’ın kaleminden: ‘Adabımuaşeretin Zararları’

Hagop Baronyan’ın, görgü ve yordama dair eğlenceli kitabı ‘Adabımuaşeretin Zararları’, Can Yayınları etiketiyle okuyucuyla buluştu.

Baronyan, gündelik toplum hayatında uymaya zorlandığımız kurallara dair sıradışı yorumlarının yer aldığı kitabın orijinal adı ‘Kağakavarutyan Vnasnerı’. 

Adabumuaşeret kurallarını, insanoğlunun özgürce şekillenmesine karşı duran, âdeta onu esir alan bir zorba olarak niteleyen Baronyan, bu zorbaya kafa tutanların haksız biçimde terbiyesiz damgası yediğini söyler. Yazarın ince mizahıyla şekillenen kitap, adabımuaşeretin bir ihtiyaç mı yoksa dayatma mı olduğu sorgulamasının önünü açıyor.

‘Adabımuaşeretin Zararları’, Ermeniceden Türkçeye, Ararat Şekeryan ve Nıvart Taşçı tarafından çevrildi.

Hagop Baronyan 1842’de Edirne’de doğdu. 1864’te İstanbul’a yerleşti. 1865’te ‘Arevelyan Adamnapuj’ (Şark Dişçisi) başlıklı ilk tiyatro denemesini yazdı. ‘Poğ Aravodyan’ (Sabah Borusu), ‘Yeprad’ (Fırat) ve ‘Meğu’ (Arı) mecmualarında başyazarlık yattı. Ermenice ve Osmanlıca yayımlanan ‘Tadron’ (Tiyatro), daha sonra ‘Luys’ (Işık), ‘Dzidzağ’ (Tebessüm), ‘Khigar’ (Bilgiç) dergilerini yayımladı. Önemli eserleri arasında, ‘Azkayin Çoçer’ (Millî Ağalar), ‘Medzabadiv Muratsganner’ (Haşmetlû Dilenciler), ‘Bağdasar Ağpar’ ve ‘Adamnapuyjn Arevelyan’ (Şark Dişçisi) bulunur. Hagop Baronyan 1891’de hayata veda etti.

Kategoriler

Kültür Sanat Edebiyat



Yazar Hakkında