MUŞ

TOPLUM 1915’te ‘Vartavar’, Martavar'a* dönüştü

Ermeni Kilisesi’nin beş önemli yortusundan biri olan, su serpme geleneği ile Nuh Tufanı’nın anıldığı Vartavar 1915 öncesinde tüm yurtta kutlanıyordu. Tıpkı diğer Hristiyan bayramları gibi. Ancak 100 yıl önce Muş’taki Vartavar’ı diğerlerinden ayıran, soykırımın başladığı gün olmasıydı.
GÜNCEL

"Yansımalar: Zaman ve Mekân Boyunca Şiddet" adlı konferansta konuşan Alice von Bieberstein, günümüzde Muş’ta yaygın biçimde devam eden define avcılığıyla ilgili bir sunum yaptı. Bieberstein, sunumunda yer verdiği define avcılığıyla ilgili birbirinden çarpıcı bulgu ve izlenimlerini paylaştı.
TOPLUM Muş Ermenileri derneklerine kavuştu

Sasonlular, Sivaslılar, Malatyalılar ve Dersimlilerden sonra Muşlu Ermeniler de bir dernek kurdu. Daron Muş Ermenileri Dayanışma Sosyal Turizm Derneği, yedi kişilik yönetim kurulunun oluşmasının ardından resmi başvuruda bulundu.
TOPLUM Muş Kilisesi yıkıma direniyor

Muş’un tarihi Kale Mahallesi’nin kentsel dönüşüm alanı ilanı edilmesiyle birlikte, Ermeni Kilisesi’nin yıkılabileceği gündeme geldi. Muş Belediyesi, kilisenin bulunduğu arazinin kamulaştırılmasını isterken kilise arazisinin sahipleri, kamulaştırma kararına karşı dava açtı.
GÜNCEL BDP özerklik uygulamasına başladı

Bölgeden çıkan petrolden pay istediklerini açıklayan BDP Diyarbakır Belediye Başkanı Kışanak'tan sonra BDP'li Demir Çelik de, demokratik özerklik planına göre tüm enerji kaynaklarından pay istendiğini açıkladı. Çelik. Hakkari ve Şırnak'ta demokratik özerklik için pilot uygulamalar yapıldığını da söyledi.
ŞAPGİR En büyük ihtiyaç dayanışma!

Nayat Karaköse, Van, Yüksekova ve Muş’taki kadın derneklerinin yöneticilerine ‘Doğu’daki kadın mücadelesi’ni sordu. Kadınlar ‘Yuva yıkan olarak’ yaftalanmaktan şikâyetçi olmanın yanı sıra, küçük şehirlerdeki kadın mücadelesinin zorluğuna dikkat çekiyor.