'Valilik, Surp Garabet Manastırı’nı keyfi olarak tahliye etmiyor’

Muş’un Yukarıyongalı köyünde bulunan tarihi Surp Garabet Manastırı’nın arazisi içinde bulunan evlerin tahliye edilmesi ve restorasyon çalışmalarının başlaması için girişimler sürüyor.

Sason, Bitlis, Batman, Muş, Van, İstanbul ve Diğer Tüm İller ve İlçeleri, Köyleri Ermenileri ve Sason İlçesi Köyleri Ermenilerinin Sosyal Yardımlaşma ve Kültürel Dayanışma (Ermeni Azınlıkları) Derneği Başkanı Aziz Dağcı, Surp Garabet Manastırı için gereken her şeyi yaptıklarını belirtti. Ocak ayında yapılan genel kurulla tekrar derneğin başkanı olarak seçilen Dağcı, “Surp Garabet Manastırı, tüm dünyadaki Ermeniler için büyük önem arz ediyor. Derneğimizin kurulduğu günden beri, Anadolu’daki kültürel mirasın Ermeni toplumuna geri dönmesi için çalışıyoruz. Surp Garabet için de çok sayıda girişimde bulunduk. TBMM, Kültür Bakanlığı ve ilgili tüm kamu kuruluşlarına sürekli dilekçeler gönderdik. Bunların sonucunda tahliye kararı da çıktı. Ancak Muş Valisi keyfi olarak bu karara uymuyor. Muş’un Çengili mezrasında bulunan Surp Garabet Manastırı içerisinde 48 hanenin ve 6 samanlığın bulunması Ermenilerin dini ibadet yerine, kilisemize hakarettir” şeklinde konuştu.

Dağcı, “Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) amir hükmüne göre manastır korunması gereken kültür varlığı olduğu için kültür varlığını korumayanlar hakkında yasal işlem yapılması gerekiyor. Manastırın mülkiyeti Muş Valiliği İl Özel İdaresi’ne ait olarak gözüküyor. Tahliyeye ilişkin tüm yazılara rağmen Muş Valiliği keyfi davranıyor. Bu keyfiyetin sonlanıp tahliyenin yapılması için elimizden geleni yapacağız” dedi.

Kategoriler

Toplum Kilise



Yazar Hakkında