SİNAGOG

KÜLTÜR SANAT Sefarad müziğine yeni bir nefes

Kalan Müzik’ten geçen hafta çıkan, Renan Koen imzalı Sefarad müzikleri albümü ‘Kayıp İzler Gizli Anılar’ın kapağında, her biri kendi enstrümanının bir numaralı isimlerinden olan virtüözlerin isimleri hemen göze çarpıyor: Sasha Rozhdestvensky (keman), Sedef Erçetin (çello), Elif Kantarcı (viola), Ertan Tekin (duduk), Derya Türkan (kemençe), Özer Özel (yaylı/ mızraplı tanbur), Mehmet Akatay (vurmalı çalgılar), Kemal Akdoğan (tenor), Şimon Asayas (hazan), Leon Esim (şofar).
AZINLIKLAR ‘Keşke belgesel fotoğrafçılığına on yıl önce başlasaymışım…’

Fotoğrafçı Alberto Modiano’nun Gözlem Yayınları’ndan Türkçe ve İngilizce olarak çıkan ‘Zaman ve Mekân İçinde Musevilik’ kitabı ve aynı adla açılan sergileri, Türkiye Yahudi toplumunun sosyal ve dinî hayatına ilişkin içerden tanıklıklarla çok değerli bir görevi yerine getiriyor. Bir fotoğrafçı olarak bu çalışmanın belgesel önemini konuşmak ve mensubu olduğu cemaatin yaşamını sergilemenin ne anlama geldiğini anlamak için Alberto Modiano ile buluştuk.
GÜNCEL Vali'nin antisemitik çıkışı Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne takıldı

Edirne Valisi Dursun Şahin, İsrail’in Mescid-i Aksa’ya düzenlediği baskını gerekçe göstererek, 2010 yılından beri restorasyonu devam eden Edirne’deki Büyük Sinagog’un ibadethane değil müze olarak açılacağına ilişkin bir açıklama yaptı. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden gelen ‘tasarruf bizde’ açıklamasının ardından ise Vali çark etti; medyada çıkan açıklamalarının ‘gerçeği yansıtmadığı’ ifade edildi.
GÜNCEL 7 Ekim´e hazır mısınız?

7 Ekim Pazar günü Galata bölgesinde gerçekleşecek olan Yahudi Kültürü Avrupa Günü için bu sene seçilen tema ‘Yahudi Mizahı’ oldu. Türkiye’nin yanı sıra Avrupa’nın 30 farklı ülkesinde eşzamanlı olarak düzenlenen etkinlikler kapsamında konserler, söyleşiler, sergi ve konferanslar, dans ve tiyatro gösterileri yer alıyor.