Azerbaycan'ın 'devrim' korkusu

Azerbaycan’daki muhalif radyo istasyonu ‘Azadliq’in Bakü’deki bürosunun mühürlenmesinin ardından 12 radyo çalışanı gözaltına alındı. Ülkede medyaya yönelik baskı artarken Aliyev yandaşları, aktivistlerin ve sivil toplum örgütlerinin ‘devrim’ hazırlığında olduğuna dair haberler yayıyor.

Mali olarak ABD tarafından desteklenen Özgür Avrupa Radyosu’nun ‘Radyo Azadliq’ olarak bilinen Azerbaycan ofisine yapılan baskının yankıları sürüyor. geçen cuma mühürlenen radyonun 12 çalışanı gözaltına alındı ve 12 saat sorgulandı. Radyonun günlük yayınlanan programının sunucusu Kamran Mahmudov'un ise evinde gözaltına alındığı bildiriliyor. 

Gözaltına alınan tüm radyo çalışanları serbest bırakıldı, fakat ilerleyen günlerde daha fazla çalışanın sorgulanmak üzere ifadeye çağrılacağı tahmin ediliyor. 

Uzun zamandır Hükümetin hedefinde olan Radyo Azadliq’in karasal yayını 2009 yılında durdurulmuştu. Radyo o zamandan beri internet üzerinden yayın yapıyor.

New York Times’ta çıkan David Herszenhorn imzasıyla çıkan bir yazıya göre ise Aliyev taraftarları, ülkedeki yurtdışı destekli sivil toplum örgütlerinin ‘Arap Baharı’nda ya da Ukrayna’da olduğu gibi Bakü’de devrim hazırlığında olabileceği’ yorumunu yapıyor.  

Aliyev Hükümeti sivil toplum örgtülerini Ermenistan’la işbirliği yaptıkları gerekçesiyle de suçluyor. 

Yeni Azerbaycan Partisi vekili Siyavuş Novrusov, bir gazeteye yaptığı açıklamada ‘Yabancı istihbarat servisleri ve Ermeni lobisi için çalışan her yerin aranması gerektiğini’ söylemişti.

 

Kategoriler

Güncel Dünya Basın Dünya

Etiketler

Sansür Azerbaycan


Yazar Hakkında