19 Süryani serbest bırakıldı iddiası

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Suriye'nin kuzeydoğusundaki Haseke bölgesinde kaçırdığı yaklaşık 220 Süryani Hristiyan'ın 19'unu serbest bıraktığını belirtti.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre, Suriye'de Beşar Esad rejimi karşıtı gruplara yakınlığıyla bilinen Gözlemevi, Süryani bir askeri yetkiliyle görüştüğünü ve yetkilinin Pazar günü 16 erkek ve 3 kadının Haseke'deki Meryem Ana kilisesine geldiğini söyledi.

IŞİD'in 19 Süryaniyi fidye karşılığında serbest bıraktığı yönünde iddialar da var.

Süryani İnsan Hakları Örgütü, serbest bırakılan tutsakların IŞİD tarafından Şeriat mahkemesine çıkartıldığını ve belli bir ödeme karşılığında serbest bırakılmaları kararının çıktığını söyledi.

YPG ve IŞİD Haseke'de çatışıyor

Geçen hafta Haseke çevresinde YPG ve IŞİD arasındaki çatışmaların şiddetlenmesiyle IŞİD'in Süryani köylerine baskın düzenlemiş ve yaklaşık 220 Süryani’yi kaçırmıştı.  

Örgütün düzenlediği son baskınlardan önce yaklaşık bin Süryani ailenin evlerini terk ederek bölgeden kaçtığı tahmin ediliyor.

Süryani derneklerinden BM'ye çağrı 

Haftasonu Süryanilerin kaçırılması Türkiye’de ve dünyada Süryani dernekleri tarafından protesto edildi. 

Mardin'in Midyat ilçesinde yaşayan Süryanilerce ilçede yapılan yürüyüşte grup açtıkları Kürtçe, Süryanice ve Türkçe "Her yer Hesekê, her yer direniş”

“Süryani halkı yalnız değildir”, “Yaşasın halkların onurlu mücadelesi ve birliği" pankartlarıyla  Cumhuriyet Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti.

Son bulan yürüyüşün ardından ilk sözü alan Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Februniye Akyol Akay, 1915 yılından bu yana Bednahrin ve Kürdistan coğrafyasında soykırımın halen devam ettiğini belirterek, halkların devamlı birbirine kırdırıldığını söyledi. 

İsveç'te de eylem vardı

IŞİD'in Habur Nehri kıyısında bulunan Asuri-Süryani köylerine yönelik saldırı ve katliamları hafta sonu İsveç’in Stockholm, Göteborg ve Jönköping illerinde yapılan gösterilerde de protesto edildi. Meydanlara çıkan binlerce Asuri-Süryani, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler’den IŞİD'in ellerinde bulunan Süryanilerin kurtarılması için girişimde bulunmalarını talep etti. 

ANF'den Murat Kuseyri'nin haberine göre; Stockholm’un Medborgarplatsen Meydanı’nda yapılan yaklaşık 2 bin kişinin katıldığı protesto gösterisinde konuşan İsveçli politikacılar ve Asuri-Süryani örgüt ve kuruluşların temsilcileri, IŞİD'in Ortadoğu’da dini ve etnik temizlik yaptığını ve azınlıklara yönelik katliamlar düzenlediğini belirttiler ve Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği’ne katliamların engellenmesi için devreye girmeleri çağrılarında bulundular. 

İstanbul Süryani Ortodoks cemaati: Ninova'dan sonra sıra Haseke'de

İstanbul Süryani Ortodoks Cemaati adına bir açıklama yayımlayan Beyoğlu Süryani Kadim Meryem Ana Kilisesi Vakfı Yönetim Kurulu ise, “daha önce Musul Ninova ve civar yerleşim bölgelerindeki Hıristiyanların evlerini, kiliselerini, köylerini terk ettiren ve sığınmacı durumuna getiren terör örgütü IŞİD, şimdi de Suriye'de Haseki yakınlarındaki Süryani köylerini hedef almıştır” dedi. 

Vagşete karşı dünya kamuoyunu harekete geçmeye çağıran Vakıf, “Bölgede barış isteyen herkesi, başta milyonlarca Suriyeli ve Iraklı sığınmacıya hiçbir inanç ve etnik grup ayırımı yapmaksızın kucak açmış olan ülkemiz olmak üzere, Birleşmiş Milletler Teşkilatı'nı bölgedeki bütün ülkeleri, barışa ve insan haklarına, demokrasiye saygılı herkesi insanlık ve medeniyet suçu işleyen bu örgüte karşı göreve davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

 

 


 

Etiketler

Süryaniler IŞİD


Yazar Hakkında