Demirtaş: Ülkeyi yönetenler istese de istemese de barışı sağlayacağız

Abdullah Öcalan’ın dünkü Newroz mesajının ardından gözler İstanbul Newroz’undaydı. HDP Eş Genel Başkanı Demritaş, Erdoğan’a yüklenedi, “Sen tek adam kalmaya devam edeceksin” dedi; 7 Haziran seçimlerini işaret etti.

Newroz Bayramı İstanbul Kazlıçeşme’de binlerce kişiyle kutlandı. 

Sabahın erken saatlerinden itibaren yüzbinlerce kişi Kazlıçeşme Meydanı’ndaydı. Halaylar da erkenden başladı.  Miting daha başlamadan alan nerdeyse tamamen dolmuştu. İstanbul’da son yılların en kalabalık Newroz’u kutlandı. Newroz alanı, sarı kırmızı yeşile boyanmıştı. Newroz kutlamasına katılanlar bol bol selfie çektirdi. Sahne önünde izdiham yaşandı. 

Kutlamlarda, Gezi Direnişi ve Kobane’de hayatını kaybedenler anıldı. 

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın alana girmesi, protokole ulaşması ve sahneye çıkması oldukça zor oldu. Demirtaş, yoğun ilgi yüzünden bir süre sahneye ulaşamadı. 

Demirtaş konuşmasında Erdoğan’a yükelendi. “Sen teksin biz milyonlarız” dedi. 

“Ezilenler olarak el ele vermekten başka yolumuz kalmadı” diyen Demirtaş şöyle devam etti; 

“Bizi elinde tuttuğu devlet imkanları ile ezmeye çalışanlara karşı birlik olma zamanıdır. Bu Newroz ülkede kimin demokrasi istediğini, kimin diktatörlüğe sarıldığını ispatlamıştır. Bakmayın birilerinin her şeye karşı çıktığına, birilerinin ‘tek adam benim, her şey benden sorulur’ dediğine. Evet sen teksin ve tek kalmaya devam edeceksin. Biz milyonlarız, sen teksin. Yalnız olmaya devam edeceksin. Zannetme ki bu dünya sana kalacak. Sultan Süleyman’a kalmadı, sana mı kalacak bu dünya. İşte 7 Haziran çocuklarımızın, torunlarımızın bu vatanda nasıl yaşayacağının belirleneceği gündür.”

Fotoğraf: Berge Arabian

‘Barış Cumhurbaşkanında değil, gençlerin gözlerinde”

“Demokrasiden, barıştan yana hiçbir adım atmayacağız diyorlar. Asla ve asla korkuya, paniğe gerek yok. Ülkeyi yönetenler istemiyor diye savaşacak halimiz yok. Onlar istese de istemese de barışı sağlayacağız. 10 madde olmaz, anadil olmaz diyenler, siz istemeseniz de bu ülkede barış olacak. Biz barışı sizler için yapmıyoruz. Şu gençler birbirini öldürmesin diye yapıyoruz. Barış senin iki dudağının arasında değil. Barışı arayanlar cumhurbaşkanına bakmasınlar, barış gençlerin gözlerindedir. Silahların, savaşın ve şiddetin devre dışı kalacağı, nihai barışa doğru gittiğimiz şu günlerde umutsuzluğa izin vermeyeceğiz. AKP’yi durdurabilecek tek güç olduğumuz için elbette bize saldıracaklar.”

“HDP ezilenlerin iktidar aracıdır”

“Sabırlı olmamız lazım. Akılla cevap vermemiz lazım. Kışkırtmalarla seçim sürecini sabote etmek isteyenlere asla prim vermeyin. Sizler isterseniz ülkeyi artık yönetebilecek duruma geldiniz. HDP bunun aracıdır. HDP kadınların, ezilenlerin kendini iktidara taşıma aracıdır. Sizler bu iş olur dediğiniz sürece biz size layık olacağız. Görkemli bir zaferi bütün halklara armağan edeceğiz.”

‘Bu topraklardan sol bir zafer çıkaracağız”

“HDP’nin AKP diktatörlüğünü durdurma iddiası Türkiye’nin her yerinde yankı buluyor. Dün yüzlerce aydın sanatçı neden HDP’nin yanında olunması gerektiğini ifade ettiler. Onlara selamlarımı sunuyorum.”

“Önümüzde ne Kenan Evren’in faşist barajları, ne AKP’nin dikta barajları duramaz artık. Halk sel gibi akıyorsa barajlar onu tutamaz artık. Bu topraklardan artık sol bir zafer çıkaracağız.”

‘Kazlıçeşme Amed’i kıskandırdı’

7 Haziran aynı zamanda solun, işçinin zaferi olacak. 2015 Newroz’u da halklarımızın tarih yazdığı bir Newroz olarak arkasında derin izler bırakarak yoluna devam edecek. İnşallah 2016 Newroz’unda barış sürecinden değil barışın kendisinden söz edeceğiz. Kazlıçeşme Meydanı bugün bir kez daha tarih yazarak Amed Meydanı’nı kıskandırdı. Onlar da kusura bakmasınlar, burası da ezilenlerin kenti İstanbul’dur.” 

Kategoriler

Güncel Gündem



Yazar Hakkında