100. yılda Süryaniler 100 saatlik açlık grevinde

Süryaniler, soykırımın 100. yılında 100 saatlik açlık grevine başladı. Süryani Dernekleri Federasyonu Başkanı Ergil Türker, açlık grevinin geçmişe bir yanıt olduğunu söylüyor.

1915 Soykırımının 100. yılında, Süryaniler, Türkiye’de ilk kez açlık grevine başladı. Süryaniler,  100 saatlik açlık grevi yapacak. Süryanilerin ‘kutsal topraklar’ı olan Turabdin bölgesindeki bütün Süryani kurumları açlık grevini destekliyor. Süryani Dernekleri Federasyonu Lokalinde başlattığı açlık grevine yaklaşık 30 kişi katılıyor.  

‘Bir vefa borcudur vicdan meselesidir’

Süryani Dernekleri Federasyonu Başkanı Ergil Türker,  ilk kez yapılacak anmayla ilgili Agos’a konuştu.

“Seyfo bu topraklarda yaşandı. Bu topraklarda bizler soykırımdan geçirildik. Bugün bu topraklarda Süryanilerin olmamasının en büyük sebebidir Seyfo. Bütün Hıristiyanlar için kötü bir darbeydi. Atalarımızı yad etmek bir vefa borcudur. Bir vicdan meselesidir, geçmişe bir yanıttır. Bu inkara artık bir son verilmesi gerekiyor. Yüzleşme gerekiyor.” 

Anmalar, soykırımın yaşandığı topraklarda yapılacak

Türkiye’nin ilk Süryani gazetesi olan Sabro’nun (Umut) Genel Yayın Yönetmeni ve aynı zamanda Avrupa Süryaniler Birliği Türkiye sorumlusu Tuma Çelik, soykırımın yaşandığı topraklarda anma etkinliklerinin yapılmasının önemine dikkat çekti.

Çelik, Avrupa’da yaklaşık 20 senedir anma etkinlikleri düzenlediklerini de hatırlattı:

“Seyfo’nun tanınması, yaşananların bilinmesi, Süryanilerin yaşadığı travmaların ortadan kaldırılması için bu anmalar önemliydi. Hem kendimize hem de dünyaya yaşadığımız acıyı anlatmaya çalışıyoruz. 1998’de ilk olarak İsviçre’de anma etkinliği yaptık ve yıllardır değişik şekillerde devam ediyor. 100. yıl olması itibariyle Türkiye’de yapılmasına  karar verdik. Soykırımın yaşandığı topraklarda anma etkinlikleri yapılacak.”

Türkiye’de açlık grevi dışında, farklı anma etkinlikleri de düzenleneceğini söyleyen Çelik, anma etkinliklerinin yıl boyunca devam edeceğini söyledi.

Çelik, “Amacımız her şeyden önce yaratılan travmaların ortadan kaldırılması. 1915’te yaşananların herkes tarafından bilinmesi ve yüzleşilmesi. Seyfo’nun yarattığı bir travma var. Mağdurlar var ve bunun ortadan kaldırılması gerekiyor. Yüzleşme, mağdurların ve özellikle de yaşadığımız bölgede soykırımda rolü olan insanların, olumsuzlukları aşabilmesinin koşulu olarak görüyoruz. Yüzleşme olmadan sağlıklı bir gelecek kurmayız. Kürt halkı açısından da atılan adımlar var ve bunun toplumsallaşmasını istiyoruz” diye konuştu. 

 

 

 

Etiketler

Süryaniler Seyfo


Yazar Hakkında

1985 doğumlu. Güncel politika, insan hakları, azınlık mülkleri ve Kürt meselesi üzerine haberler yapıyor. Musa Anter Gazetecilik Ödülleri 2008 yılı en iyi haber ödülü sahibi.