Akıncı'dan Erdoğan'a: Biz hep yavru vatan mı kalalım, büyümeyelim mi?

Pazar günü Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanlığı'na seçilen Mustafa Akıncı’nın, "Yavru vatan değil, kardeş ülkeyiz" sözlerine "Ağzından çıkanı kulağı duymalı" diyerek tepki gösteren Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a anında yanıt geldi. Erdoğan'ın konuşması sırasında CNN Türk'te canlı yayın konuğu olan Akıncı, "Hep yavru vatan mı kalalım, büyümeyelim mi?" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kuveyt'e gitmeden önce yaptığı açıklamada Kuzey Kıbrıs’ın yeni liderine 'ağzından çıkanı kulağı duysun' demişti. 

Akıncı'nın Erdoğan'ın sözlerine ilişkin olarak yaptığı değerlendirmede “Neden rahatsız olunuyor, iki kardeş ilişkisinden anlamakta zorlandım. Yavrunun büyümesini istemiyor mu Türkiye? Biz hep yavru mu kalalım, ayaklarımızın üzerinde durmasını beceremeyelim mi? Artık yetişkin bir ülke olmayalım mı? Söylediklerimin arkasındayım. Sadece kulaklarımla duymuyorum, kalbimle de beynimle de konuşuyorum. Söylediklerim inandıklarımdır, doğru olandır” dedi.  

Türkiye’yle sağlıklı ilişkiden bahsettiğini belirten Akıncı, eşit ilişki vurgusu yaptı: “Kıbrıs Türk halkı elbette anavatan sevgisini yüreğinde taşımaya devam edecektir ancak bu topraklarda da artık Rum toplumuyla baş edebilmek adına, kendi kişiliğini kanıtlamak adına, bebeklikten, yavruluktan kurtulup ayakları üzerinde durmalıdır. Bu adada kök salabilmenin başka yolu yoktur. Bu Türkiye’nin de yararına, ısrarla söylüyorum. Yavru olarak görmenin çok doğru bir siyaset olduğunu düşünmüyorum. Burada bir devlet var ve Türkiye de bu devleti tanıyor. Yavru vatan söylemi yüreklerde olması gereken bir söylemdir, ama eşit ilişki gereklidir. Küçük bir toplum olabiliriz, küçük bir toprak parçasında yaşıyor olabiliriz ama biz bir varlığız. Bu varlığın Türkiye tarafından da tanınmasını istiyoruz. Sanıyorum ki bunda da anlaşılmayacak bir tutum yok.”

Akıncı, canlı yayın sırasında “Sayın Cumhurbaşkanı şu anda hattaymış. Sayın Cumhurbaşkanı’yla konuşacağım şimdi” diyerek yayından ayrıldı. 

Solun desteğiyle kazandı 

Mustafa Akıncı, pazar günü (26 Nisan) gerçekleşen cumhurbaşkanlığı seçimlerinde solun ve adada çözüm taraftarlarının desteğiyle oyların yüzde 60.50’sini alarak ikinci turda kazanmıştı.  

Seçim sonucu belli olduktan bir konuşma yapan Akıncı,  “Bu ülkenin daha fazla zaman kaybetmeye tahammülü yoktur. (Rum lider) Anastasiadis’le aynı kuşağın insanıyız. Biz de bu sorunu çözemezsek, bizden sonrakiler için yük olur. Geçmişte çok acılar yaşandı bu topraklarda. Bu acıyı yalnız biz yaşamadık. Güney’deki toplum da yaşadı bu acıları. Birbirimizin acılarını artık sarma zamanıdır” demişti.  

ODTÜ mimarlık mezunu olan Akıncı, Lefkoşa Belediye Başkanlığı’na 28 yaşında seçilmiş, genç belediye başkanı sıfatıyla dört dönem başkanlık yaptı. Bir dönem Toplumcu Kurtuluş Partisi (TKP) Genel Başkanlığı da yapan Akıncı, Eroğlu ile koalisyon hükümetinde yer aldı. Başbakan Yardımcılığı yapan Akıncı, Annan Planı döneminde ‘evet’ için yoğun çaba harcadı.

HDP'den kutlama mesajı

HDP Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş, yeni cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'ya bir kutlama mesajı göndererek "Kuzey Kıbrıs seçimlerinde barışa ve özgürlüğe dönük mesajlarının, Türkiye'de de karşılık bulabilmesi için HDP olarak güçlü bir destek sunacaklarını" belirtmişti.