İTÜ'lü öğrencilerden Soykırım soruşturmasına tepki

İTÜ Ayazağa Kampüsünde 24 Nisan'da Ermeni Soykırımı anmasında pankart açtıkları için haklarında soruşturma açılan 40 öğrenci dün Rektörlük binası önünde kararı protesto etti.

24 Nisan’da "Hrant'la, Sevag'la, soykırımla yüzleş!" pankartı astıkları için önce özel güvenliğin, sonra polisin saldırısına uğrayan, ardından okul yönetiminin haklarında disiplin soruşturması açtığı öğrenciler dün eylemdeydi. HDP milletvekilleri Beyza Üstün, Garo Paylan ve Sezai Temelli’nin de katıldığı eylemde, aralarında akademisyenlerin ve öğrencilerin de bulunduğu bir grup basın açıklaması okudu. 

'İTÜ'de özgürlükler soruşturuluyor' yazılı pankartının açıldığı eylemde grup adına basın açıklamasını okuyan İTÜ öğrencisi Çağla Karakaş, "Asırlardır çağdaş olma iddiasındaki İTÜ, artık eğitim değil, soruşturmalarıyla ünlenmiştir" dedi. 

Üstün: Akademi binalarla sınırlı değildir

Eğitim-Sen'li olduğu söyleyerek söze başlayan HDP milletvekili Beyza Üstün; "Akademiler binalarla sınırlı değildir. Burada yaşayan herkes, hem eğitim hakkına sahiptir, hem de her tür hakka ve kendi öz iradesiyle söyleyeceği söze sahiptir. Fiili olarak yaşadığımız durum, uygulamaların nereye kadar düştüğünün göstergesidir" dedi. 

Paylan: Soykırımı anmak suç ama inkar serbest

HDP milletvekili Garo Paylan ise "“Bir ülkenin özgürlüğü üniversiteleriyle ölçülür. Bu üniversitede Ermeni soykırımını anmak bir suç ancak Ermeni soykırımını inkar etmek serbest. Soykırımla yüzleşilmediği sürece Türkiye halkı olarak iyileşemeyiz, kardeşce beraber yaşayamayız. Halkımın başına gelen büyük felaketle yüzleşmek için burada anma yapan arkadaşlarıma bu yüzleşme mücadelesinde halkıma verdikleri destek için teşekkür ediyorum" dedi. 

12 Eylül Hukuku baskısının Türkiye’nin pek çok üniversitesinde devam ettiğini belirten Sezai Temelli, “Üniversiter anlayıştan yoksun kalmış, üniversiteleri garnizon zihniyeti anlayışıyla yöneten rektörlerin meşruiyetlerinin sorgulanması gerekiyor” dedi.

Basın toplantısının ardından öğrenciler, öğrenci belgelerini yaktı. 

Kategoriler

Güncel İnsan Hakları



Yazar Hakkında