CHP'nin "olağanüstü kurultay" tartışmaları

CHP’li Umut Oran ve Muharrem İnce, 1 Kasım seçimlerinden sonra CHP’nin “olağanüstü kurultay”a gitmesi çağrılarına CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl’den cevap geldi: “Gündemimizde olağanüstü kurultay yok, olağan kurultay takvimi işliyor”

1 Kasım seçimleri sonuçları üzerine CHP’de başını eski İstanbul milletvekili Umut Oran’ın çektiği “olağanüstü kongre” yapılması çağrısına CHP Yalova milletvekili Muharrem İnce de katıldı. Oran’dan sonra İnce de genel başkanlığa adaylığını açıkladı. İnce, TBMM’de yaptığı basın toplantısında CHP’nin yüzde 25 oy tuzağına saplanıp kaldığını, çıkış için yeni kadrolara ve projelere ihtiyacı olduğunu söyleyerek “Ortada başarısızlık varsa çıkıp kendisini seçenlere hesabını verecek. Sizi bu delegeler seçti, toplayın olağanüstü kurultayı gelin hesabınızı verin" çağrısında bulundu. CHP Bolu milletvekili Tanju Özcan ve Trabzon milletvekili Haluk Peşken de İnce'nin yanında basın toplantısına katılarak, İnce’ye destek veren isimler oldu.

“Olağanüstü kongre” çağrılarından sonra CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl de partisi adına bir açıklama yaparak, “İl ve ilçe kongrelerimiz bitecek, Ocak ayı içinde olağan kurultayı gerçekleştireceğiz. Gündemimizde olağanüstü kurultay yok, olağan kurultay takvimi işliyor” dedi.

İsteyen genel başkanlığa aday olabilir

7 Haziran seçiminin ardından, 16 Haziran'da yapılan Merkez Yönetim Kurulu toplantısında olağan kongre takvimini başlattıklarını söyleyen Bingöl, şimdiye kadar 150'ye yakın ilçe ve 12 ilde kongrelerin tamamlandığını ve sürecin sağlıklı bir şekilde işlediğini belirtti. Bingöl, “olağanüstü kurultay” tartışmalarına dair ise “Olağan kurultay takvimini açıkladık. İl ve ilçe kongrelerimiz bitecek, ocak ayı içinde olağan kurultayı gerçekleştireceğiz. Gündemimizde olağanüstü kurultay yok, olağan kurultay takvimi işliyor” diye konuştu. CHP'nin "parti içi demokrasiye" önem veren bir parti olduğunu ve genel başkanlık için aday olmak isteyenleri saygıyla karşıladıklarını belirterek, “Adaylıklarla ilgili kararı verecek olan delegelerdir. Delegeler günü geldiğinde ilçe ve il kongrelerinde de kurultayda da tavırlarını ortaya koyup gereğini yaparlar” açıklamasında bulundu.

Muharrem İnce ne demişti?

CHP Yalova milletvekili Muharrem İnce, bazı CHP’lilerin de katıldığı basın toplantısında  “Türkiye’nin CHP’ye ihtiyacı var. CHP’nin de yenilenmeye ihtiyacı var. Bu muhalefet, AKP iktidarını değiştiremiyor. O zaman yapılacak bir iş var, muhalefeti değiştirmek. 1 Kasım öncesinde olağanüstü koşullar vardı. Şimdi daha olağanüstü koşullar var. Şimdi tek başına iktidar var. Türkiye'nin vicdanına sesleniyoruz. Altı seçimde başarılı olamamış bir CHP var. Yedinci seçimde bunun başarılı olacağını söyleyen bir Allah'ın kulu var mı? Ne olacak, hangi büyük değişim olacak da, altı seçim yenilmiş bir parti, 2019'daki Cumhurbaşkanlığı, milletvekili seçimini, yerel yönetimler seçimini nasıl başarıyla atlatacak? Kim başarı şansı görüyor. Ben göremiyorum. Hatta önümüze referandum gelirse, başkanlık sistemi gelirse. Recep Tayyip Erdoğan altı kez yendiği bu yönetimi yeniden yenecektir. Ben bunu görüyorum. Türkiye'nin vicdanına sesleniyorum. Bir otobüse biniyorsunuz, o otobüs altı kez yolda kaza yapmış, yedinciye aynı firmadan bilet alır mısınız?” demişti.

Umut Oran ne demişti?

4 Kasım’da yazılı bir açıklama yaparak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun olağanüstü kurultayı toplaması çağrısında bulunan ve genel başkanlığa aday olduğunu açıklayan CHP eski İstanbul milletvekili Umut Oran da “CHP iktidar olamadıysa ortadaki tek gerçek başarısızlıktır" demişti. Oran’ın açıklamasında “Sayın Genel Başkan hiç vakit kaybetmeden olağanüstü kurultayı kendi iradesiyle toplamalı ve acilen güvenoyu tazelemelidir. ‘Zaten olağan kurultayı yapacağız’ deme kolaycılığına düşmek, Kılıçdaroğlu’nu Genel Başkanlığa getirmiş olan ‘mevcut kurultay delegelerine güvenmiyorum’ demekle eş anlamlıdır. Genel Başkan gerçeklerle yüzleşip gereğini yapmadığı takdirde en büyük görev CHP örgütüne ve mevcut kurultay delegelerine düşecektir. 92 yıllık tarihimiz gerçeklerle yüzleşmek, yüzümüzü sola dönerek, gerekli değişim, dönüşüm ve gelişimi sağlayarak Cumhuriyet Halk Partisi’ni yeniden Türkiye’nin umudu haline getirme sorumluluğunu bize yüklemektedir. CHP çaresiz ve alternatifsiz değildir. CHP umutsuz ve çözümsüz değildir. CHP’nin tek başına iktidarını kurmak için her türlü görev ve sorumluluğu almaya hazırım" ifadelerini kullanmıştı. Oran, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’ndan randevu istediğini ve görüşmenin 20-21 Kasım’da olabileceğini de duyurmuştu. 

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem



Yazar Hakkında