PETKİM'in tamamı Azerilerin

Petkim’deki yüzde 10,32’lik kamu hissesinin nihai pazarlık görüşmesinde, 168 milyon 500 bin dolarla en yüksek teklifi veren Azerbaycan devlet petrolleri şirketi; Socar International DMCC OGG’ye satışını onaylandı. PETKİM'in özelleştirilmesi için 2007'de yapılan ilk ihaleyi başka bir konsorsiyum kazanmış fakat bu konsorsiyumdaki Ermeni ortak tartışmalara sebep olmuş ardından ihale iptal edilerek Socar ile sözleşme imzalanmıştı.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın Kamu Aydınlatma Platformu’na gönderdiği, Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu imzalı açıklamada, Petkim Petrokimya Holding AŞ’nin sermayesindeki yüzde 10,32 oranındaki kamu hissesinin satış yöntemiyle özelleştirilmesine ilişkin yapılan ihale sonucunda, söz konusu kamu hissesinin 168 milyon 500 bin dolarla Socar Turkey Enerji AŞ ve Socar International DMCC OGG’ye ihale şartnamesi çerçevesinde satılmasının ÖYK tarafından bugün onaylandığı belirtildi.

Ermeni ortak çok tartışılmıştı

5 Temmuz 2007 tarihinde Petkim’in 2 milyar 50 milyon dolara Kazak-Rus ortaklığına satıldığı ihalenin yankıları uzun süre devam etmişti. Petkim ihalesini ilk kazanan grubun olan 3 ortağı (Caspi Neft JSC, Investment Production Eurasia, Troika Dialog Bank) arasında %54 ile en büyük pay sahibi bir Rusya şirketi olan Troika Dialog Bank’ın sahibi ünlü ve zengin bir işadamı olan Ermenistan doğumlu Rusya vatandaşı Ruben Karlenoviç Vardanyan uzun süre kamuoyundaki tartışmaların merkezinde yer almıştı.

Vardanyan’a ilişkin Ermeni diasporası ile yakın ilişkiler içerisinde olduğu iddialarına Türkiye kamuoyunda yükselen tepkiler Trans-CentralAsia yetkililerini geri adım atmaya zorlamış ve Troika Dialog Bank’ın ortaklıktaki payının düşürüleceği belirtilmişti.

Petrol-İş Sendikası Ermeni ortağı dava konusu yapmıştı

Petrol-İş Sendikası, Petkim ihalesinin yürütmeyi durdurma istemli olarak iptali için Danıştay 13. Dairesi’nde dava açmış ve dava dilekçesinde, alıcı grup içinde Ermeni asıllı işadamı Ruben Vardanyan’a ait olan Troika Dialog’un yer aldığına işaret edilerek, “Ermeni Diasporası içerisinde önemli bir yeri bulunan bir iş adamının sahibi olduğu Troika Dialog Group’un finansal yatırımcı olduğunun ortaya çıkması, ihale ile ilgili ciddi soru işaretlerinin doğmasına neden olmuştur' ifadeleri yer almıştı.

Daha sonra bu gelişmelerin ardından ihale sessiz bir şekilde iptal edilmiş ve ihalede ikinci en yüksek teklifi veren Socar-Turcas-Injaz Ortak Girişim Grubu ile sözleşme imzalanmıştı.

1965’de kuruldu

Petkim yüzde 51 hissesi 2008 yılında Socar&Turcas Petrokimya AŞ’ye devredilen Petkim, 1965’de TPAO öncülüğünde kuruldu. Petkim, İzmit-Yarımca Kompleksinde 1970 yılında, önce 5 fabrikayı işletmeye açtı daha sonraları diğer fabrikalar bunu takip etti. Hızla artan talebi karşılamak için Petkim’in ikinci kompleksinin Aliağa’da kurulması kararlaştırıldı.

Aliağa Kompleksi projelendirildiği yıllardaki mevcut en ileri teknolojiler ve optimum kapasitelere sahip olarak kuruldu ve 1985 yılında işletmeye alındı. Petrokimyasal ara ve nihai ürünler üreten ve satan Petkim’in net satışı 2 milyar 909 milyon lira. 2 bin 631 personele sahip olan Petkim’in pazar payı ise yüzde 26 civarında bulunuyor.

Bu arada, yüzde 51’i Socar Turcas Petrokimya AŞ’ye ait olan Petkim’in yüzde 38,68 hissesi İMKB’de işlem görüyor.

 

Kategoriler

Güncel Türkiye