Danıştay Başkanı Karakullukçu: 'Başkanlık demokratik bir sistemdir'

Danıştay'ın 144. kuruluş yıldönümü için düzenlenen törende konuşan Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukçu, başkanlık sisteminin demokratik bir sistem olduğunu dile getirdi. Başkanlık sisteminin 'tartışılmasını istiyorum' diye konuşan Karakullukçu, öte yandan 19 Mayıs kutlamaları için verilen kararın arkasında durduklarını belirtti.

Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukçu, başkanlık sisteminin tartışılması gerektiğini belirterek 'Yeniliğe açık olmamız lazım, her türlü yeniliğe karşı, ne olursa olsun. Kıyafetinizden tutun ayakkabınızın bağına kadar yeniliğe açık olun. Bir şey kaybetmezsiniz.' dedi. Danıştay'ın 19 Mayıs genelgesini iptaline ilişkin eleştiriler konusunda ise Karakullukçu, 'Kararlarımız aslında yerindedir, herhangi bir eleştirilecek boyut da biz göremiyoruz.' diye konuştu.

Karakullukçu, Danıştay'ın 144. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen törenin ardından gazetecilerin başkanlık sistemiyle ilgili sorusuna şu yanıtı verdi:

'Başkanlık demokratik bir sistemdir'

 'Bunun tartışılmasını istiyorum. Demokratik bir yönetim biçimidir başkanlık veya parlamenter sistem. Bunlar demokrasi dışındaki şeyler değildir. Yani sultanlık değildir başkanlık sistemi. Başkanlık sistemini uygulayan devletler de vardır. Bazı ülkelerde başarıyla uygulanmaktadır. Burada başkanlık sisteminde bildiğiniz gibi yürütmenin başı tektir. Halk tarafından seçilen başkanın kendisidir. Parlamenter sistemde olduğu gibi yürütmenin başı Sayın Cumhurbaşkanı'dır, ama başkanlık sisteminde belli bir süre için halk kendini yönetecek kişiyi seçer ve bütün yetkileri ona bırakır. O da hükümetini oluşturur, demokrasisini oluşturur ve görevi bu şekilde yürütür. Yeniliğe açık olmamız lazım. Değişiklikten bir şey kaybetmezsiniz. ''

'19 Mayıs kararı yerindedir'

Bir gazetecinin ''Danıştay'ın verdiği kararlarla ilgili açıklama yapılırken biraz daha dikkatli olunmalı' dediniz. 19 Mayıs Genelgesi'nin yürütmesinin durdurulmasının ardından Sayın Milli Eğitim Bakanı sert bir açıklama yaptı. Bu özelde bir değerlendirmeniz olur mu?'' sorusuna, ''Eleştiri boyutları içerisinde normaldir. İdareciler buna tahammül göstermelidir, ama yargının bir özelliği vardır, yargı hepimize lazımdır. Yargı güçlü görünmek, güçlü olmak zorundadır dedik. O meyanda olması lazım'' yanıtını verdi.

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Danıştay'ın verdiği 19 Mayıs genelgesinin iptaline ilişkin 'hukuki garabet' ifadesinde bulunmuştu.

'O karara rağmen, o karara dolanma niteliğinde olacak düzenlemeler de var' denilmesi üzerine Karakullukçu, 'Dolanma niteliğinde değil. Zaten kararın mahiyeti de 'yönetmelik hatta genelge varken siz genelge ile bazı şeyleri düzenleyemez veya ortadan kaldıramazsınız, yani bunun zımnında siz bir değişiklik yapmak istiyorsanız bu konudaki yönetmeliği dikkate almak suretiyle önce onları değiştirin ondan sonra genelgeye gelin' anlamındadır. Doğrudur, yerindedir. Dolayısıyla Bakanlığımız ya da ilgili idare bu doğrultuda yeni bir düzenleme yaptılar sanıyorum'' dedi.

Kategoriler

Güncel Gündem