Dink iddianame: Örgütün amaçlarını gerçekleştirmek adına izin verildi

İddianamede, olduğu silahlı terör örgütünün amaçlarını gerçekleştirme adına işlenmesine izin verilmiş araç suç" niteliğinde olduğu vurgulandı. Şüpheli Ercan Demir'in, Erhan Tuncel'in yardımcı istihbarat elemanlığı görevinden çıkarılmasını sağlayarak resmi kayıtlara geçebilecek bilgi akışını kestiği de aktarıldı.

İddianamede Fetullah Gülen'in liderliğinde kurulan suç örgütünün Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasına tamamen veya kısmen engel olmaya teşebbüs ettiği, askeri, siyasi, idare ve devlet bürokrasileri amaçları doğrultusunda tasfiye ve dizayn etmek amacıyla sonradan kumpas oldukları anlaşılan, uydurma delillerle yürütülen birçok soruşturmayı İstihbarat Daire Başkanlığı C Şube Müdürlüğü'nde oluşturdukları gizli ve yasadışı bir yapılanma olan C-5 bürosunda organize ederek başlattıkları belirtildi.

Tüm soruşturma evrakı içeriği, deliller ve yapılan tespitler gereğince şüpheliler Ramazan Akyürek, Ali Fuat Yılmazer ve Coşgun Çakar'ın, liderliğini Fetullah Gülen'in yaptığı, resmi yazışmalarda Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) olarak yer alan "silahlı terör örgütünün yöneticileri" oldukları belirtildi.

Özkan Mumcu bilgi vermedi

İddianamede, suç tarihinde Trabzon İstihbarat Şube Müdürülüğü'nde komiser olarak görev yapan şüpheli Özkan Mumcu'nun, Trabzon İstihbarat Şube Müdürlüğü'nden 17 Şubat 2006'da İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğü'ne gönderilen "Yasin Hayal isimli şahıs tarafından Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'e karşı İstanbul'da ses getirecek bir eylem yapmayı planladığı" yazısı üzerine İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğü'nden konu ile ilgili ayrıntılı bilgi almak isteyen kolluk görevlisine bilgi vermediği kaydedildi.

Şüpheli Mumcu'nun, yine Trabzon Emniyet Müdürlüğü'nden, İstihbarat Daire Başkanlığı'na gönderilen yazı ekindeki 15 Şubat 2006 tarihli F4 raporu içeriğinde yer alan "Yasin Hayal'in Hrant Dink'i ne pahasına olursa olsun öldüreceği'' bilgisini söylemeyerek gizlediği ve bu şekilde Dink hakkında koruma kararı alınmasını engellediği vurgulanan iddianamede, şüpheli Mumcu'nun üyesi olduğu silahlı terör örgütünün amaçları doğrultusunda araç suç niteliğindeki Hrant Dink cinayetinin gerçekleşmesi için vakıf olduğu bütün bilgileri kasten F/4 gizli haber raporlarına dönüştürmediğinin tespit edildiği aktarıldı.

İddianamede, şüpheli Ercan Demir'in, Erhan Tuncel'in eski yardımcı istihbarat elemanı olduğu yönündeki bilgileri dönemin Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay ve soruşturmayı yürüten İstanbul Emniyet Müdürlüğü görevlileriyle paylaşmayarak gizlediği bildirildi.

Bilgi akışını kesti

Şüpheli Demir'in, Erhan Tuncel'in yardımcı istihbarat elemanlığı görevinden çıkarılmasını sağlayarak resmi kayıtlara geçebilecek bilgi akışını kestiği aktarılan iddianamede, "Ancak ilişiği kesilen Tuncel ile görüşme ve ilişkiyi devam ettirmek mevzuata göre yasak olmasına rağmen kayıt dışı bir şekilde, Tuncel ile ilişiğinin kesildiği 23 Kasım 2006'dan 7 Ocak 2007'ye kadar Trabzon İstihbarat Şube Müdürlüğü görevlilerine tahsis edilen telefon ile Tuncel ile toplamda 34 görüşme gerçekleştirildiği tespit edildi" denildi.

Detaylı bilgileri gizlemişler

Şüphelilerden dönemin Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay'ın istihbarat elemanı Erhan Tuncel hakkında bilgisinin olmadığına dair ifadesinin çelişkili olduğu belirtilen iddianamede, şüpheli Altay'ın imzaladığı ve Trabzon İstihbarat Şube'nin arşivinde bulunan 12 numaralı F-3 raporunda, "Erhan Tuncel'in yardımcı istihbarat elemanlığından çıkarıldığı" ibaresinin bulunduğu, bu nedenle Erhan Tuncel'den bilgisinin olmadığının mümkün görünmediği vurgulandı.

Hrant Dink cinayetine dair tasarının yapıldığı tarihlerde ve Hrant Dink cinayetinin işlendiği tarihte Trabzon İl Emniyet Müdürü olarak görev yapan Reşat Altay'ın, cinayete dair hayati öneme haiz tetikçi "Ogün" ismi gibi detay bilgileri içeren F/4 haber raporunu, 14 Eylül 2006 tarihli yazı ekinde yer alan F/3 raporunda düzenlendiğine dair bilgi bulunmasına rağmen söz konusu yazıyı İstihbarat Daire Başkanlığı'na göndermediği ve bu bilginin soruşturma makamlarından gizlediği iddia edildi.

Kategoriler

Güncel Dink Davası



Yazar Hakkında

1985 doğumlu. Güncel politika, insan hakları, azınlık mülkleri ve Kürt meselesi üzerine haberler yapıyor. Musa Anter Gazetecilik Ödülleri 2008 yılı en iyi haber ödülü sahibi.