Patrikhane’yi dolandırma davasında karar: 4 yıl hapis

Patrik Genel Vekili Aram Ateşyan’ın dolandırılması davası sonuçlandı. Sanasaryan Han’ın iadesi vaadiyle Ateşyan’ı 6 bin TL dolandıran sanık Kemal Tayfun Nargin, 4 yıl hapis ve 16 bin TL adli para cezası aldı.

Başepiskopos Ateşyan, geçtiğimiz yıl 25 Temmuz günü Patrikhane’ye gelen ve kendisini Başbakanlık Milli Emlak Müfettişi olarak tanıtan Kemal Tayfun Nargin tarafından dolandırılmıştı. 

Başepiskopos Ateşyan’la görüşen Nargin, Başbakanlık’ta Sanasaryan Han’ın iadesinin kararlaştırıldığını ve iade için işlemlere başlanacağını söylerek, elindeki Başbakanlık antetli ve üzerinde ‘acil, gizli, kontrol edildi’ gibi ibareler bulunan belgeleri Başepiskopos Ateşyan’a imzalatmış ve dosya masrafı olarak Ateşyan’dan 6 bin TL almıştı.

Yargıya taşınan dolandırıcılık davasıyla ilgili karar çıktı.

DHA'nın haberine göre, İstanbul Adalet Sarayı’nda bulunan İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya tutuksuz sanık Kemal Tayfun Nargin katılmazken, şikayetçi Aram Ateşyan hazır bulundu. Öte yandan Janet Danel ve Serena Dinçkayıkçı da duruşmada tanık sıfatıyla hazır bulundu.

Önceki duruşmalarda sanık, Mart 2012 tarihinde MİT’ten ihraç edildiğini söylemişti. Mahkeme Başkanı Nursel Bedir, MİT’e yazılan yazıya cevap verildiğini belirtti. Başkan Bedir, MİT’in cevap yazısında, sanığın suç tarihi ve öncesinde MİT kurumunda çalışmadığını bildirdiğini söyledi.

“Alt katta bekleyen kişiler vardı”

Mahkeme Başkanı Bedir, şikayetçi Aram Ateşyan, tanıklar Janet Danel ve Serena Dinçkayıkçı’ya UYAP sisteminden sanığın fotoğrafını gösterdi. Ateşyan, "Fotoğraftaki kişi benimle görüşen kişidir. Tereddütsüz bir şekilde kesin olarak teşhis ediyorum. Yanımda başka kimse yoktu. Benimle tek başına görüştü. Parayı benden istedi. Parayı tapu masrafı olarak değil hediye olarak istedi. İki seferde toplam 6 bin TL para verdim. Alt katta da bekleyen kişiler vardı. Ancak bunların sıfatını bilmiyorum. Ayrıca kendisiyle Türkçe konuştuk. Tercüme edilecek herhangi bir evrak yoktu" diye konuştu.

Diğer 2 tanık da fotoğraftaki kişinin Aram Ateşyan’dan parayı olan sanık olduğunu belirtti.

Aram Ateşyan’ın avukatı Furkan Çalışkan, "Sanığın atılı suçu işlediği sabittir. İddianamede belirtildiği şekilde sanığın cezalandırılmasını talep ediyoruz" diye konuştu.

Davayı karara bağlayan mahkeme, sanığın üzerine atılı olan 'nitelikli dolandırıcılık' suçunun sabit olduğunu belirtti.

Suçun işleniş şekli, suç konusunun önem ve değer, meydana gelen neticenin ağırlığı, sanığın kastı, kastının yoğunluğunu dikkate alan mahkeme alt sınırdan uzaklaşarak sanığı 4 yıl hapis ve 16 bin TL adli para cezasına çarptırdı.

İndirim yok

Sanığın geçmişi, sosyal ilişkileri fiilden sonraki yargılama sürecindeki tutum ve davranışları nedeniyle indirim yapılmasına yer olmadığına karar veren mahkeme, cezayı da ertelemedi.

Kemal Tayfun Nargin, Eylül ayında yaptığı savunmasında suçlamaları reddetmişti.

Nargin, MİT’te görevli kişilerin yanında Ermenice bilmesi nedeniyle belgeleri tercüme etmesi için Aram Ateşyan’ın yanına gittiklerini belirtmişti. MİT’ten 2012 yılında ihraç edildiğini belirten Nargin olayı şöyle anlatmıştı: "Para alma durumu sözkonusu değildir. Gidenler Ermenice bilmedikleri için bu nedenle ben de onlarla birlikte gittim." 

Kategoriler

Güncel Türkiye



Yazar Hakkında