Tahir Elçi cinayeti: Şüpheli taksi 8 kilometre izlendi, durdurulmadı

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi cinayetiyle ilgili MOBESE kameralarında yeni detaylar ortaya çıktı. Tahir Elçi’nin öldürülmesinden önce iki polisi öldürerek kaçan ve PKK mensubu olduğu ifade edilen iki kişiyi taşıyan taksi, sivil polis aracıyla 8 kilometre boyunca izlenmiş ama durdurulmamış.

Tahir Elçi cinayeti soruşturmasını takip eden Diyarbakır Barosu avukatları, PKK mensuplarını taşıyan taksinin birçok noktada durdurulma olanağı varken Elçi'nin vurulduğu yere yakın Balıkçılarbaşı Meydanı'na kadar takip edilmesini şüpheli olarak nitelendirdi.

DHA’nın haberine göre, Tahir Elçi'nin öldürüldüğü gün 2 polisi öldürerek basın açıklaması yapılan sokağa kaçan ve PKK'li oldukları iddia edilen Uğur Yakışır ve Mahsun Gürkan'ın bindikleri taksi ile 8 kilometre boyunca polis takibinde olay yerine geldikleri ortaya çıktı. 

Olay yerindeki MOBESE kayıtlarında polis aracının şüphelilerin bindiği taksinin peşinde olduğu belirlendi. MOBESE kayıtlarında 2 şüphelinin Kayapınar İlçesi'nden itibaren gri renkli sivil polis aracı tarafından takip edildikleri görüldü. Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şubesi'ne ait sivil polis aracının plakasının sahte ve Ankara'da farklı marka bir araca kayıtlı olduğu saptandı. 

Görüntü kayıtlarında Sur içine giren aracın Turistik Cadde'den Mardinkapı yönüne gittiği, son olarak iki polisin öldürüldüğü Balıkçılarbaşı Meydanı'na geldiği görüldü. İstihbarat Şube aracının bazen 10 saniyelik mesafeden, bazen çok yakından taksiyi izlediği görülürken, takip 8 kilometre boyunca 32 ayrı kamera tarafından kayıt edildi. Polis aracının taksiyi kaybetmemek için bazı noktalarda trafik ışığı ihlali yaptığı da kayıtlara yansıdı.

Kayıtlarda şüphelileri taşıyan aracının Bağlar Polis Merkezi önünden geçtiği de görüldü. Soruşturmayı izleyen Diyarbakır Barosu Komisyonu, 8 kilometre takip edilen aracın birçok noktada durdurulabilme olanağı varken Balıkçılarbaşı Meydanı'na kadar getirilmesinin şüpheli olduğunu söyledi. 

Polisler öldürüldükten sonra araç olay yerinden ayrıldı 

Aracın polis merkezi önünde alınabileceğini belirten avukatlar, taksinin birçok yerde trafik ışığında durduğunu, istenmesi halinde olay yerine gelmeden yakalanabileceğini savundu.

Görüntülerde plakası telsizden anons edilen taksinin MOBESE operatörü tarafından da arandığı kameraya yansıdı. Kayıtlarda hareketli kamerayı kullanan polisin taksilerin plakalarına yakınlaştırarak baktığı dikkat çekti. 

Polislerin öldürülmesinden sonra panik oluşurken, Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube aracında 3 kişi olduğu görüldü. Saldırı sırasında bir kişi araçtan inerek işyerlerinin olduğu tarafa koşarken, bu polisin 2 kez araca bindiği, daha sonra ölen polislerin yanına gelerek ölüp ölmediklerini kontrol ettiği görüldü. Görüntülerde takibi yapan aracın kısa bir süre sonra olay yerinden ayrıldığı dikkat çekti.

“8 kilometre boyunca neden durdurulmadı?”

Diyarbakır Barosu avukatları, 8 kilometre boyunca taksinin istihbarat aracınca takip edilmesine rağmen durdurulmamasına anlam verilemediğini söyledi. Bir istihbarat polisinin ifadesinde, "Taksi ile aramıza 5-6 araç girdi. O nedenle takip edemedik" diye ifade verdiğini belirten avukatlar, görüntülerde aralarında 2 araç olduğunu ve polis aracının bunları rahatlıkla geçtiğini söyledi.

Şüphelilerin adım adım takip edildiğini belirten avukatlar, polis merkezi önünden geçilmesine rağmen taksinin durdurulmadığını kaydetti. Taksinin birçok noktada durdurulma olanağı varken olay yerine kadar kesintisiz takip edildiğini vurgulayan avukatlar, bu durumu 'şüpheli' olarak niteledi. 

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem



Yazar Hakkında