Mültecilere 'kırmızı bileklik' ayrımcılığı

Galler’in başkenti Cardiff’te sığınmacılara, renkli bileklik takma zorunluluğu getirildiği ortaya çıktı. Çalışmalarına izin verilmeyen sığınmacılar, yemek alabilmek için renkli bileklik takmak zorunda bırakılıyor.

Guardian’ın Pazar günü manşete taşıdığı habere göre, Galler’in başkenti Cardiff’te, İçişleri Bakanlığı’na bağlı çalışan ve mültecilere yemek veren taşeron şirket ‘Clearsprings Ready Homes’un, mültecilere yemek almak için kırmızı bant takma zorunluluğu getirdiği ortaya çıktı. 

Çalışmaları yasak olduğu için kendilerine verilen günde 3 öğün yemeğe bağımlı sığınmacılar, bileklileri çıkarmaları halinde yemek alamıyor.

Guardian’ın haberinin ardından, mültecilere yönelik ayrımcı uygulamayla ilgili yoğun eleştiriler alan özel şirket, kırmızı bileklik uygulamasına son vereceğini açıkladı.  

“Cadde boyunca bileklikle yürüyoruz” 

Renkli bileklik uygulaması altında bir ay geçiren bir sığınmacı, gazeteye yaptığı açıklamada, burada geçirdiği günleri “hayatının en zor günleri” olarak nitelendirdi.

Sığınmacı, “Bileklikleri takmazsak İçişleri Bakanlığı'na bildirileceğimiz söyleniyordu. Kaldığımız binadan yemek yediğimiz binaya her gün 10 dakikalık bir yürüyüşle geçiyorduk, cadde boyunca bilekliklerimiz görünecek şekilde yürüyorduk. Yoğun trafiği olan yolda sürücüler kornaya basıyor ve bazen arabalarının pencerelerinden uzanıp bize, ‘Ülkenize geri gidin’ diye bağırıyorlardı" diye konuştu 

Birleşik Krallık İçişleri Bakanlığı'ndan aldığı ihaleyle sığınmacıların Cardiff'teki barınma ve iaşesinden sorumlu şirket Clearsprings Ready Homes'tan yapılan açıklamada, uygulama doğrulandı. Şirket bilekliklerin, taşıyıcılarının sığınmacı olduğunu gösterecek herhangi bir logo veya işaret içermediğini belirterek uygulamayı savundu. 

Sığınmacıların çalışmasına izin verilmeyen Birleşik Krallık'ta, bazı bölgelerde sığınmacılara az miktarda para verilirken, bazı bölgelerde de market alışverişi yapmalarına imkan veren kartlar sağlanıyor. 

Geçen hafta da İngiltere'nin kuzey doğusundaki Middlesbrough kasabasında sığınmacıların yerleştirildiği evlerin kapılarının Nazi Almanyası'ndaki uygulamaları hatırlatacak şekilde kırmızıya boyandığı ortaya çıkmıştı. 

İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda'dan oluşan Birleşik Krallık, Avrupa'da geçen yıl yaşanan sığınmacı krizine, 5 yıl içinde 20 bin sığınmacı kabul edeceğini açıklayarak karşılık vermişti.

 

Kategoriler

Güncel Dünya Dünya



Yazar Hakkında