Rusya, Suriye’den ‘kısmen’ geri çekiliyor

Putin’in geri çekilin emrinden sonra Suriye’deki Rus askeri güçlerinden ilk grup, bu sabahtan itibaren Suriye’deki üslerden ayrıldı. Çekilmenin Rusya’nın Suriye’deki askeri varlığının sona ermesi anlamına gelmediği ve kalacak askerlerin, Suriye’deki ateşkesi kontrol etmeye devam edeceklerini belirtildi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, görevlerini büyük oranda yerine getiren Suriye'deki Rus hava güçlerine geri çekilme emri verdi. Hmeymim Hava Üssü ve Tartus Deniz Üssü'ndeki Rus askeri varlığının ise devam edeceği ve bu üslerde kalacak askerlerin ateşkesi kontrol etmeyi sürdürecekleri belirtildi.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la bir araya gelen Putin, Suriye’deki Rus güçlerinin barış süreci için gereken koşulları yarattığını belirterek “Savunma Bakanlığı'na verilen görevlerin tam olarak yerine getirildiğini düşünüyorum. Bu nedenle yarından itibaren askeri grubumuzun temel kısmının Suriye'den çekilmesini emrediyorum” dedi. Geri çekilmeyle ilgili olarak Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad da bilgilendirildi.

Kalanlar ateşkesi kontrol edecek

Putin, “Askerlerimizin etkili çalışmaları barış sürecinin başlaması için gereken koşulları yarattı. Rus askerlerinin desteğiyle Suriye ordusu ve Suriye’nin vatansever güçleri, uluslararası teröre karşı mücadeledeki durumu köklü bir şekilde değiştirmeyi ve neredeyse tüm yönlerde üstünlüğü ele geçirmeyi başardı” diye konuştu.

Putin, “Tartus’taki deniz üssü ile Hmeymim’deki hava üssü çalışmaya devam edecek” diyerek, Rusya’nın Suriye’deki askeri varlığının sona ermesi anlamına gelmediğini ve orada kalacak askerlerin, ateşkesi kontrol etmeye devam edeceklerini belirtti.

Hava savunma sistemleri hakkında bilgi yok

Putin’in emrinden sonra Suriye'deki Rus askeri gücünden ilk grubun üsten ayrıldığı açıklandı. Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Rus uçaklarının ilk grubu eve dönüş için Hmeymim üssünden ayrıldı. Ayrılan uçaklarla birlikte mühendisler, teknik personel ve kargoların Rusya'ya geri döneceği kaydedildi.

Diğer taraftan Rusya'nın Eylül 2015'ten beri radikal silahlı gruplara karşı hava saldırıları düzenlediği Suriye'de yaklaşık 30 savaş uçağı ve bu uçakları koruyan S-400 hava savunma sistemleri de bulunuyor. Ancak Savunma Bakanlığı'ndan gelen açıklamada, S-400 hava sistemlerinin Rusya'ya dönüp dönmeyeceğine dair bir bilgi verilmedi.

 

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem



Yazar Hakkında