Cizre'de 10 bin ev hasarlı

Şırnak'ın Cizre ilçesinde 79 gün süren sokağa çıkma yasağı ve çatışmalar sonrasında GABB'ın kentte yaptığı hasar tespit çalışmaları hakkında bilgi veren komisyon üyesi Nimet Taş, ilçede 1, 200'ü ağır 10 bin evin hasar gördüğünü söyledi.

Şırnak'ın Cizre ilçesinde 79 gün devam eden sokağa çıkma yasağı ve çatışmalar sırasında 50 binden fazla kişi ilçeyi terk etmiş, çatışmalarda ilçedeki yerleşim yerleri ve evler de hasar görmüştü. Cizre’deki hasar tespiti ve yeniden inşa çalışmalarına katılan Güneydoğu Anadolu Bölgesi Belediyeler Birliği'nin (GABB) ve TMMOB'un desteği ile kente gelen 150'ye yakın teknik çalışma grubu iki haftalık çalışmalarını hemen hemen tamamladı.  Yayınlayacakları rapor öncesi DİHA’ya konuşan inşaat mühendisi Nimet Taş, “Daha raporu hazırlamadan şunu diyebiliriz. Bu çatışmalı ortamdan dolayı ilçede 10 binden fazla ev zarar gördü. En az hasar görmüş evde bile evin içindeki beyaz eşyadan tutun, bütün eşyaları zarar gördüğü için ev kullanılamaz hale getirilmiş” diye konuştu.

Kullanılamayacak ev sayısı 3 bin civarında

Bazı evlerin dışarıdan görüntüsünde sorununun olmadığını ancak içeride bulunan her şeyin talan edildiğini kaydeden Taş, “Bu az hasarlı evlere dışarıdan bakıldığı zaman fiziki hiçbir şey olmamasına rağmen evin içerisine girdiğinizde evdeki televizyon, buzdolabı, çamaşır makinesi vb. bütün eşyaların kurşunlandığını ve kullanılamaz hale getirildiğini gördük. Bu ciddi bir sıkıntı.  Bizler şu anda az hasar görmüş evleri tespit edip, onarmak ve tekrar kullanılabilir hale getirmek için çalışmalar yürütüyoruz” dedi.

Yaptıkları çalışmalarda ulaştıkların sonuçlara ilişkin kısa bilgi veren Taş, “Şu anda ilçede en az 1,200 ev ağır hasar görmüş ve hiçbir şekilde kullanılamayacak durumda. Bu evlerin ya tamamı yıkılmış, ya taşıyıcı kısımları çökmüş ya da yanmış ve yanıktan dolayı tamamen kullanılamayacak halde. Yani kısa vadede kullanılamayacak ev sayısı 3 bin civarında” diye konuştu.

Yüzde 90’a içme suçu

İlçedeki altyapının da büyük oranda zarar gördüğünü tespit ettiklerini vurgulayan Taş, bu amaçla Van, Mardin ve Diyarbakır'dan altyapı çalışması yürüten ekipleri kente sevk ettiklerini ve iki haftalık bir çalışmayla şu an itibariyle altyapı çalışmasında bir sorunun kalmadığını, içme suyunun da ilçenin yüzde 90'ına verilmeye başlandığını söyledi. 

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem



Yazar Hakkında