Sarkisyan ve Merkel görüştü

Almanya Başbakanı Merkel, Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan ile bir araya geldi.

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ile bir araya gelen Almanya Başbakanı Angela Merkel, Ermeni Soykırımı’na ilişkin tasarının yakında Almanya Parlamentosu'na geleceğini söyledi.

Sarkisyan ve Merkel, Berlin’deki toplantı sonrası yaptıkları ortak basın açıklamasında Karabağ meselesi ve Ermeni Soykırımı tasarısına dair açıklamalarda bulundu. 

Merkel, “Türkiye ile ilişkileri de görüştük. Yıllar önce başlayan ilişkiler yeniden canlandırılmalı” dedi. 

"Tasarı Parlamento'ya gelecek'

Başbakan Merkel, bir gazetecinin “Gelecek haftalarda 1915 Olayları’nı ‘soykırım’ olarak niteleyen bir tasarının Alman Parlamentosu’na gelecek ve onaylanacak. Bu konuda Türkiye'nin tepkilerini hesap ediyor musunuz” sorusuna şöyle yanıt verdi:

“Taslağın bir kez daha Parlamento’ya geleceği ve tartışılıp oylamaya sunulacağı doğru. Türkiye tarafı da bunu yakından takip ediyor. Bu konuda şimdi bir şey söylemem gerekmez.” 

Merkel, Karabağ’da yaşana çatışmayla ilgili, AGİT Minsk grubunu çatışma çözümü konusunda önemli bir rol oynayacağını söyledi; tarafların müzakere konusunda ilerleme kaydetmesini arzuladıklarını belirtti. 

Sarkisyan: 30 yıllık çabalar heba oldu

Karabağ’la ilgili konuşan Sarkisyan, 2016 başında Almanya’nın AGİT Minsk grubu içinde ateşkesin devamıyla ilgili bir mekanizma kurulması teklifi getirdiğini söyledi ve şöyle devam etti: Teklifin ardından, Ermenistan Kabarağ’da, sınırdan silahları çekme kararı almıştı. Ama hasımlarımızın başka bir planı vardı. sonuçta 30 yıl boyunca verdiğimiz tüm çabalar heba oldu. Son saldırgan tutum geçen hafta gerçekleşti. bölgedeki sivillere yönelik son yılların en büyük saldırısı gerçekleşti” dedi.  

Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan, bir gazetecinin “AB'nin Türkiye ile mülteci sözleşmesini nasıl değerlendiriyorsunuz” sorusuna yanıtında, mülteci akınının kendilerini de çok etkilediğini belirtti. Suriye'de yaşayan Ermenilerin bulunduğuna dikkat çeken Sarkisyan, kendilerinin de 20 bin mülteci aldığını söyledi.



Yazar Hakkında