‘Lahey için zemin hazırlar’

Ermenistan’ın Bilimler Milli Akademisi Doğu Bilimleri Araştırma Enstitü Başkanı Ruben Safrastyan, oylamayla ilgili Civilnet'e değerlendirmelerde bulundu.

Ruben Safrastyan bugün Almanya Parlamentosu’nda gerçekleşecek olan oylama ile ilgili CivilNet’e değerlendirmelerde bulundu. Safratsyan şöyle dedi: 

“Almanya’nın Ermeni Soykırımı’nda büyük suç ortaklığı var. Osmanlı İmparatorluğu’nun müttefiki olarak Almanya Ermeni Soykırımı’nı engelleyebilirdi fakat bunu yapmadı. Buna dair birçok belge var, Alman diplomatlarının raporları var. Yani Almanya kendi hesaplarından ötürü soykırımı engellemedi. Bu Almanya ve Alman halkı için kara bir leke. Ermeniler vatanının büyük bir kısmını, yüzyıllarca Ermeni medeniyetinin olduğu yerleri kaybetti, 1.5  milyon insanını kaybetti ve buna karşılık olarak hiç bir şey almadı. Dolayısıyla bu konunun tanınması her Ermeni için önemlidir. Ülkelerin, özellikle güçlü ülkelerin Ermeni Soykırımı’nı tanıması ise Lahey Uluslararası Mahkemesi’ne başvurmamız için daha iyi bir zemin hazırlar. Günümüzde Türkiye’yi yönetenlerin Ermeni Soykırımı’nı tanımayacağından eminim. Belki daha genç nesil farklı bir tutum sergiler, fakat günümüzdeki Türkiye yakın zamanda tanımaz. Başka ülkeler tarafından soykırımın tanınması uluslararası mahkemelere başvurmamızı sağlar. Lahey hukuki bir kurum fakat uluslararası kamuoyunun sergilediği tutum, soykırımın tanınması mahkemenin kararını etkiler. Başka bir yolumuz yoksa, maalesef bu yolu izlememiz gerekecek.”

 



Yazar Hakkında