Ermenistan Papa Francesco’yu bekliyor

Papa Francesco, 24-26 Haziran tarihleri arasında Ermenistan’ı ziyaret edecek. Hafta başından itibaren ana caddeler Papa’ya farklı dillerde “Hristiyanlığı Resmi Din Olarak Kabul Eden İlk Ülkeye Hoşgeldiniz” diyen poster ve bayraklar ile süslendi.

Ermenistan bu hafta Papa’yı misafir edeceği için oldukça heyecanlı. Hafta başından itibaren ana caddeler Papa’ya farklı dillerde “Hristiyanlığı Resmi Din Olarak Kabul Eden İlk Ülkeye Hoşgeldiniz” diyen poster ve bayraklar ile süslendi. 24-26 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek ziyaret, Papa Francesco’nun, Yerevan Zvartnots Havalimanı'nda resmi törenle karşılanması ile başlayacak. Dışişleri Bakanlığı Basın Sözcüsü Tigran Balayan Papa Francesco’nun Ermenistan ziyaretini takip etmek için şu ana kadar 600’den fazla yabancı gazetecinin akredite olduğunu açıkladı.

Papa Francesco, selefi II. Jean Paul'un 2001 yılındaki ziyaretinden sonra Ermenistan'a ziyaret eden ikinci Katolik Kilisesi lideri olacak. 24 Haziran akşamı gerçekleşecek olan Sarkisyan'la görüşmenin ardından Papa, ülkenin diğer üst düzey yetkilileriyle de biraraya gelecek. Papa’nın öncelikle Tüm Ermenileri Katolikosu Garegin II ile bir araya gelmesi, ayrıca Gümrü kentini ve Khor Virap kilisesini ziyaret etmesi programda yer alan en önemli etkinliklerin başında.

Ermenistan Cumhurbaşkanlığı Halkla İlişkiler ve Enformasyon Servisi’nin daha önce belirttiği gibi gezi ''İlk Hristiyan ülkeye ziyaret'' sloganını  taşıyacak. Khor Virap manasıtırı ve Ararat Dağı'nın resmedildiği logo için Ermeni Apostolik Kilisesi’ni sembolize eden mor ve Roma Katolik Kilisesini sembolize eden sarı renk seçilmiş. Logo ayrıca iki kilisenin armalarını da taşıyor.

Ziyareti 24 Haziran’da başlayacak

Papa’nın Zvartnots Hava Limanında resmi karşılama töreni sorasında kortej Ana Taht Kutsal Eçmiadzin’e hareket edecek, burada bir ayin düzenlenecek.

Papa 25 Haziran sabahı Ermeni Soykırımı Anıtı ve Müzesini ziyaret edecek. Papa Francesco buradan dini ayin için Gümrü’ye hareket edecek.

Papa’nın Gümrü’de yöneteceği ayine Ermenistan ve farklı ülkelerden katılım için 15 bin kişi kaydoldu. Şehrin ayin sırasında 5 bölüme ayrılacağı, tüm alanın koruma altına alınacağı, davetiyesi olmayanların ise ayini sadece  koruma bariyerleri arkasından ayini izleyebileceği açıklandı.

Papa Francesco’nun Gümrü’de Ermeni Katolik Kilisesi ruhbanlarıyla buluştuktan sonra, Ekümenik yemek yeneceği ve daha sonra Tüm Ermenileri Katolikosu Garegin II ile “Ortak Bildiri” imzalayacakları ziyaret ile ilgili verilen haberler arasında.

Papa Francesco Ermeniler için kutsal mekanların başında gelen Khor Virap’ta dua edecek. Papa, ziyaretinin sona ermesi sonrasında Erivan’dan Roma’ya hareket edecek.

“Ermeniler, İsa'nın öğretisini kabul eden ilk uluslar arasındadır…”

Papa Francesco, geçen hafta katıldığı  Doğu Kiliseleri için Yardım Birliği'nin toplantısında, "Birkaç gün içinde bir doğu toprağı olan Ermenistan'a yapacağım ziyaret için dua etmenizi istiyorum. Ermeniler, İsa'nın öğretisini kabul eden ilk uluslar arasındadır" demişti.

Papa’ya Ermenistan ziyareti sırasında eşlik edecek en önemli isimlerden Doğu Kiliseleri Kongregasyonu Prefekti Kardinal Leonardo Sandride  bu ziyaretin Ermeni halkının kiliseye olan adanmışlığını ve bağlılığını yüceltmek ve kutsamak için önemli bir fırsat olduğunu dile getirdi.  

“Sanıyorum bu yolculuk, Hz. İsa’ya bağlılıklarından çok ağır şartlarda bile vazgeçmeyen ve Hristiyanlığı resmi din olarak kabul eden bir millete yapacağımızı önemli bir ziyarettir,” diyen Kardinal Leonardo bu ziyaret ile Diaspora ve Ermenistan arasındaki bağların daha da güçleneceğinin altını çizdi. Ziyarette Türkiye Ermeni Katolik Cemaat Ruhani Önderi Başepiskopos Levon Zekiyan da hazır bulunacak. 

2001’den 2016’ya

Papa II Jean Paul, 2001 yılında Ermenilerin Hristiyanlığı kabulunun 1700. yılında Ermenistan’a yaptığı yaptığı ziyareti “İlk Hristiyan Millete kutsal ziyaret” olarak nitelemişti. Ziyaret sırasında Ermeni Apostolik Kilisesi Katolikosu Karekin II ile ortak bir bildiri yayınlamış ve bu metinde 1915’ten “Genellikle 20’nci yüzyılın ilk soykırımı olarak görülen” şeklinde bahsedilmişti. Ancak 2015 yılında "soykırım" sözü ilk kez bir Papa tarafından telaffuz edildi. Vatikan’ın ünlü Aziz Petrus Bazilikası’nda düzenlenen büyük ayinde konuşan Papa Francesco, “ … 20’nci yüzyılın ilk soykırımı olarak görülen bir trajedi yaşanmıştır” demişti. O günlerde İtalyan La Repubblica gazetesi, Soykırım’ın 101. yılı sebebiyle Papa Francesco'nun Ermenistan'a gitmeyi planladığını, ancak Türkiye'nin tepkisini çekmemek için bunu Nisan değil Mayıs ayında yapmayı düşündüğünü yazmıştı. 

Türkiye’nin de gözü bu ziyarette

Ermenistanlıların ve tüm dünyadaki Ermenilerin yanısıra Türkiye’nin ve özellikle Amerika’daki Türk Diasporasının bu ziyareti uzun süredir bekledikleri açık. Türkiye Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Şehir Devleti Başkanı Papa Francesco’nun Ermenistan ziyareti sırasında soykırım ifadesini kullanıp kullanmayacağı merak ediyor.

 



Yazar Hakkında