İngiltere'de ırkçılığa karşı birlik çağrısı

Birleşik Krallık’ta AB’den ayrılma kararı çıkmasının ardından göçmenlere ve Müslümanlara yönelik ırkçılığın arttığı belirtiliyor. Irkçılığa en çok maruz kalan gruğlar birlikte mücadele etme çağrısı yaptı.

Ulusal Polis Şefleri Konseyi'nin açıkladığı raporda, referandum sonuçlarının açıklanmasından sonraki dört gün içinde, göçmenlere yönelik nefret suçlarında geçtiğimiz aya göre artış gözlendiği belirtildi.

Nefret suçlarında artışın en çok Polonyalı göçmenlere ve Müslümanlara yönelik olduğu belirtiliyor. 

İngiltere’de bulunan ve Müslüman karşıtı saldırıları takip eden “TellMama” adlı sivil toplum örgütü son 48 saat içinde 14’un üzerinde şikayet aldığını açıkladı. TellMama’nın Direktör Yardımcısı İman Etta, BBC’ye  yaptığı açıklamada bu artışın endişe verici olduğunu belitti. Etta aynı zamanda aşırı sağın yükseleceğinin altını çizdi .

Aşırı sağ grupları izleyen  diğer bir sivil toplum örgütü olan ‘Far Right Watch'ın sözcüsü John O'Connell ise yaptığı açıklamada, son üç günde sosyal medya üzerinde ülkedeki göçmenlere yönelik doksana yakın tehdit içerikli mesaj tespit ettiklerini söyledi.

Öte yandan, geçtiğimiz günlerde Londra'da bulunan Polonya Kültür Derneği binasına da ırkçı içeren mesajlar yazıldı. Diğer bir olay  ise geçen cuma akşamı bir süpermarkette yaşandı. Kimliği belirsiz bir kişinin "Burası İngiltere, yabancıların burayı terk etmesi için 48 saati var. Aranızda hiç yabancı var mı?" diye bağırdığı belirtildi. Ayrıca Cambridge yakınlarındaki Huntington kasabasında bir Polonyalı ailenin posta kutusuna referandumun ertesi günü "AB'den ayrılıyoruz, artık Polonyalı parazitlere yer yok" diye not bırakıldığı belirtiliyor. 

İşçi Partisi milletvekili Jess Phillips, ırkçı olaylarda önceki haftaya göre ciddi bir artış yaşanıp yaşanmadığına dair parlamentoya soru önergesi vereceğini açıkladı.  

Müslüman Konseyi’nden acil hareket çağrısı  

Britanya Müslüman Konseyi, İngiltere'de yapılan Avrupa Birliği referandumu sonrasında ortaya çıkan bölünme ve kutuplaşmaya karşı siyasi liderleri ve sivil toplum örgütlerini acil olarak ortak hareket etmeye çağırdı. 

Polonya elçiliğinden açıklama 

Londra'daki Polonya elçiliği de İngiltere'deki Polonyalılara yönelik 'yabancı düşmanı taciz'den derin endişe duyduğunu açıkladı.

Açıklamada "İngiltere'deki Polonya toplumuna ve diğer göçmen kökenlilere yönelik yabancı düşmanı taciz olayları şoke edici ve kaygı verici" dendi.

Elçilik, Britanya halkından gelen destek ve dayanışma mesajlarına da teşekkür etti.

İngiltere’de sosyal araştırmalar kuruluşunun düzenlediği "Britanya Sosyal Davranışlar" adlı ankete göre, İngiltere'de her 3 kişiden biri, ırkından dolayı önyargıyla karşılaştığını belirtiyor. 

Kategoriler

Güncel Dünya Dünya



Yazar Hakkında