Ercan Demir: Sorumluluk bende değil şube müdürümde

Dink cinayetinde aralarında Ramazan Akyürek, Celalettin Cerrah, Ahmet İlhan Güler ve Engin Dinç’in de bulunduğu kamu görevlileri hakkında açılan dava İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam ediyor. Bugünkü duruşmada Ercan Demir'in çapraz sorgusuna geçildi.

UYGAR GÜLTEKİN
GÖZDE KAZAZ

Dink cinayetiyle ilgili kamu görevlilerinin yargılandığı duruşmanın öğleden sonraki bölüme tutuksuz sanık Erhan Tuncel de katıldı. 

Dönemin Trabzon Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Dairesi görevlisi, polis memuru Ercan Demir'in çapraz sorgusu yapıldı. Demir, sorgu boyunca görevini yerine getirdiğini ve Ogün Samast isminin kendilerine hiç bildirilmediğini söyledi. 

Mahkeme heyeti, Ercan Demir’e görev yaptığı döneme ilişkin sorular sordu.  

Mahkeme heyeti ayrıca, Ercan Demir’in de onayıyla cinayetten önce Yardımcı İstihbarat Elemanlığından çıkartılan Erhan Tuncel’in güvenilir bulunmadığı halde neden Tuncel’le çalışmaya devam ettikleri, yardımcı istihbarat elemanlığından ayrıldıktan sonra Tuncel’le yapılan telefon görüşmelerini sordu. 

Demir, Tuncel’le ilgilenen elemanlarının verdiği raporlar doğrultusunda görevde kaldığını ve soğuma döneminde de görüşmeler yapılmasının normal olduğunu söyledi. 

Demir, 2004 yılında Trabzon’da McDonalds bombalaması olayında Erhan Tuncel’in adının geçtiğini ve Yasin Hayal’in kanlı kot pantolonunun İstihbarat Şubesi’nin kapısına bırakılması olayını hatırlamadığını söyledi. 

Hakim: Trabzon İstihbarat olarak ne yaptınız?

Mahkeme Başkanı Canel Rüzgar, Hrant Dink’in tehdit altında olduğunun herkes tarafından bilindiğini ve Dink’in öldürüleceğine dair istihbarat raporları düzenlediklerini ancak öldürme eyleminden vazgeçildiğine dair ellerinde bilgi olmadığını hatırlattı ve “Trabzon İstihbarat olarak ne yaptınız?” diye sordu. 

Demir, Erhan Tuncel’in kendilerine bilgi vermediğini iddia etti. Demir, Dink cinayetinde soruşturmanın yanlış düzlemde yürütüldüğünü, manipule edildiğini, sahte belgelerin üretildiğini iddia etti. 

Mahkeme heyeti Demir’e ayrıca Trabzon İstihbarat tarafından hazırlanan ve Dink cinayeti sonrası ortadan kaybolan 20’ye yakın İstihbarat raporu da soruldu. Demir, raporların arşiv sistemine girmemesinin de sorgulanması gerektiğini savundu. Raporların ilgili bürolara gönderildiğini söyleyince soru üzerine teknik büro ve aşırı sağ faaliyetlerle ilgilenen büroya (C büro) gönderilmiş olabileceğini söyledi. Demir, “Herhangi bir yere yazılmayan ve dosyaya girmesi gereken raporlar şube müdürünün takdiriyle sisteme girer” ifadelerini kullandı. 

Mahkeme Heyeti, cinayetin hemen ardından Erhan Tuncel’in 14 saat boyunca Trabzon İstihbarat’ta resmi bir işlem yapılmada ‘misafir’ edilmesini, bununla ilgili dönemin Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay’a ve soruşturma birimlerine neden bilgi verilmediği soruldu. Demir, Emniyet müdürüne bilgi verme sorumluluğunun kendisine olmadığını söyledi. Bunun üzerine ek soru için söz alan Dink ailesi avukatlarından Bahri Belen’in, “Erhan Tuncel’in emniyete alındığı konusunu sıralı amirinize bildirdiniz mi?” sorusuna Demir ‘evet’ cevabını verdi. Belen’in ‘ sıralı amiriniz mi emniyet müdürüne bildirmedi?’ sorusunaysa sanık Demir “Muhattabı şube müdürü Faruk Sarı’dır. Kendisine sorulsun” dedi.  

Dink cinayeti davasının duruşması yarın Ercan Demir’in çapraz sorgusuyla devam edecek. 

Kategoriler

Güncel Dink Davası