Rusyalı Ermeni Ueldanov Bakü’de aylardır cezaevinde

Rusya vatandaşı Marat Ueldanov (Galustyan) Azerbaycan’da 9 Haziran’da gözaltına alındı. Uyuşturucu kaçakçılığı gerekçesiyle gözaltına alınan Ueldanov’dan uzun süre bilgi alamayan ailesi, Ueldanov’un Ermeni kökenli olduğu için cezaevinde tutulduğunu iddia ediyor.

Rusya Federasyonu’nun Bakü Büyükelçiliği yetkililerine uzun süre Ueldanov’la görüşme izni verilmedi. Ueldanov’un, Ermenilerin girişi yasak olduğu Azerbaycan’a defalarca nasıl giriş yaptığı, orada nasıl çalıştığı gibi sorular cevaplanmayı beklerken, sürecin geleceği belirsizliğini koruyor. 

Bakü’de doğdu

Uyuşturucu kaçakçılığı yaptığı iddiasıyla cezaevinde tutulan Marat Ueldanov’un ablası Mariana Mirzoyan, Agos’a yaptığı açıklamada kardeşinin yaşadıklarını şöyle anlattı: “Kardeşim 1982’de Bakü’de doğdu, bugün ise Rusya vatandaşı. Pasaportunda Ermeni soyadı değil, eşinin soyadı yer alıyor. Kardeşim işi gereği çok seyahat eder; Rusya’nın her yerinde farklı uluslararası etkinliklerde görev alırdı. 2015’te Azerbaycan’da yapılan Avrupa Oyunları’nda çalıştı. Çalıştığı Do&Co adlı Avusturya şirketi ‘Formula 1’ için çalışması amacıyla kardeşimi Bakü’ye gönderdi. 6 Haziran 2016’da Azerbaycan’a giden kardeşimden hiç haber alamadık.” Marat Ueldanov’un ablası, Ueldanov’un daha önce de iş gereği birkaç kez Azerbaycan’a gittiğini ve sıkıntı çekmediğini dile getirdi. Mariana Mirzoyan, kardeşinin Ermeni kimliğini Azerbaycan’da açıklamadığını da sözlerine ekledi. Mirzoyan’a göre kardeşi Ermeni kimliğini Azerbaycanlı iş arkadaşlarından da saklamak zorunda kalmıştı.

Mariana Mirzoyan, Ueldanov’un iş arkadaşı olan Elena Makarenko’nun da gözaltına alınıp, 15 gün sorgulandığını belirtti. Mirzoyan, Makarenko’nun Ueldanov’u tanıdığı için gözaltına alındığını, Azerbaycan polisinin kendisine: “Arkadaşlarını seçmyi bileceksin, Ermenilerle arkadaş olmayacaksın” dediklerini kendisine aktardığını söyledi. 

Defalarca Rusya’nın Bakü Büyükelçiliği’ne başvurduğunu belirten Mariana Mirzoyan, şöyle konuştu: “Büyükelçilik yetkilileri mektubumu kardeşime vermiş. Kardeşimin mektubunu da bana ulaştırdılar. İyi olduğunu yazsa da bunları ne şartlar altında yazdığı belli. Kardeşimin suçu kabul etmediğini söylediler. Daha sonra ise hiç haber alamadım. Ermeni olduğumuz için aileden hiç kimse Azerbaycan’a gidemiyor. Bakü’deki arkadaşları da kardeşimin Ermeni olduğu ortaya çıktıktan sonra yüz çevirdiler” dedi.

Kardeşinin, ona isnad edilen suçla bağlantısı olmadığını söyleyen Mariana Mirzoyan, kardeşinin Ermeni kökenli olduğu için cezaevinde tutulduğundan emin. Mirzoyan: “Konsolosluğun bana gönderdiği resmi cevapta bile kardeşimin Ermeni olmasının durumu zorlaştırdığı belirtiliyor. Üstelik gözaltına aldıktan en çok 20 saat sonra Rusya Büyükelçiliği’ne haber vermeleri gerekiyordu. Fakat haber verilmemiş. Elena Makarenko olmasaydı, kardeşimin yerini ben de öğrenemeyecektim. Düşünün, gözaltına alındıktan iki hafta sonra haber ancak alabiliyoruz. Bu insan haklarına aykırıdır” dedi. 



Yazar Hakkında