‘Cemaatimiz her yıl 500 kişi azalıyor’

Samatya Surp Kevork Kilisesi Yönetim Kurulu Başkanı Yesayi Demir: "Geçen sene 647 kişi cemaatimizde hayatını kaybetmiş, 142 Bısag (düğün), 120 vaftiz yapılmış. Bu rakamlar önemli bir gerçekliği işaret ediyor. Her yıl nüfusumuz en az beş yüz kişi azalıyor. Üzerinde düşünmemiz gerekiyor."

Okullar yararına kurulacak sevgi sofralarının ilki, her yıl olduğu gibi Sahakyan-Nunyan Okulu için kurulacak. 25 Eylül Pazar günü yapılacak madağ öncesi, 31 Ağustos Çarşamba akşamı Samatya Surp Kevork Kilisesi’nin bahçesinde hazırlık toplantısı yapıldı. Episkopos Sahak Maşalyan’ın önderlik ettiği hazırlık yemeğine, Başrahip Zakeos Ohanyan, Peder Zaven Bıçakçı, Samatya Surp Kevork Kilisesi Yönetim Kurulu Başkanı Yesayi Demir, Onursal Başkan Melkon Karaköse, Bakırköy Belediye Meclis Üyesi Nurhan Çetinkaya, Beşiktaş Belediye Meclis Üyesi Nurhan Palakoğlu, toplumun önde gelen hayırseverlerinden Dikran Gülmezgil ve Efrin Bağ katıldı. Madağ ön yemeğinde dernek, koro ve diğer tüm organlarıyla Samatya ailesi büyük bir grup olarak hazır bulundu. 

Açılış konuşmasını yapan Vakıf Başkanı Yesayi Demir, bütçe hakkında bilgi verdi. Demir şöyle konuştu: “Bu toplantıda herkesin merak ettiği ilk konu tabii ki bütçemiz. Son zamanlarda yaşanan siyasi gelişmelerin toplumumuzu da etkilememesi düşünülemez. Bu yılki bütçe açığımız, en iyi tahminle 1 milyon en kötü senaryoyla 1 milyon 460 bin TL olarak öngörülüyor. Biz de ön görülü olmak adına bir ortalama olarak 1 miyon 250 bin TL olarak bütçe açığımızı açıklıyoruz. Bütçe açığımızın yanında bizim bazı gerçeklere de az da olsa değinmemiz gerekiyor. Ben veriler konusunda biraz meraklıyım. Geçen sene 647 kişi cemaatimizde hayatını kaybetmiş, 142 Bısag (düğün), 120 vaftiz yapılmış. Bu rakamlar önemli bir gerçekliği işaret ediyor. Her yıl nüfusumuz en az beş yüz kişi azalıyor. Bunları da gündeme getirip üzerinde düşünmemiz gerekiyor.”

9. sınıf 64 kişi

Sahakyan Lisesi Müdürü Talin Matosoğlu ise önümüzdeki ay başlayacak eğitim yılı hakkında bilgiler verdi. Dershanelerin kapanmış olması ve performans sınıfı uygulamasının ilk mezunlarını verecek olması nedeniyle zorlandıklarını söyleyen Matosoğlu şöyle devam etti: “Zor bir yıldı ancak üniversite başarılarımızdan çok mutluyuz. Bu yıl iki yeni öğretmen daha kattık kadromuza. Performans sınıfımızı açtığımız 2012- 2013 öğretim yılında okulumuzda takdir ve teşekkür belgesi alan öğrenci sayısı 27yken ilerleyen yıllarda bu rakam 43 ve 48 oldu. Bu yıl da okul tarihinde rekor bir seviyeyle 48 öğrencimiz takdir aldı. Bu yıl dokuzuncu sınıf kayıtlarımızda 64 kişiye ulaştık. Cemaatimizin bize güvenmesi bizi bu anlamda çok mutlu etti.”

Onursal Başkan Melkon Karaköse ise açığın büyük olmasının kimseyi şaşırtmaması gerektiğini, aslında iki ayrı okulun madağ düzenliyor olduğunu düşünmek gerektiğini  vurguladı. Karaköse sözlerini, “Bugüne kadar hiçbir madağ sonunda boynumuzu eğmedik, inşallah bu yıl da dostlarımız sayesinde üstesinde geleceğiz” diyerek noktaladı.

Kapanışta konuşan Episkopos Sahak Maşalyan da, “Okullarımız bizler için çok önemli. En büyük okullarımızdan biri olan Sahakyan inşallah bütçe açığının üstesinden gelecek. Bizim okullarımız 1915’te açıktı, Varlık Vergisi’nde ayakta kaldı, 6- 7 Eylül’ü geçirdi, 2016’da mı ayakta kalmayacak?” dedi.

 

Kategoriler

Toplum Vakıflar



Yazar Hakkında

1992 İstanbul doğumlu. Agos Gazetesi Toplum Editörü. Ermeni toplumu gündemi, sosyal etkinlikleri ve yaşamı üzerine haberler yapıyor.