Ermenistan Başbakanı’nın istifası yeni hükümetin sinyali

Yerevan kulislerinde, istifaların devam edeceği, Cumhurbaşkanlığı ve Dışişleri kadrosunda değişikliklere gidileceği söylentileri dolaşıyor.

(YEREVAN) Ermenistan'nın başkenti Yerevan dün beklenmedik gelişmelere tanık oldu. Başbakan Hovik Abrahamyan istifasını sundu. İstifaların devam edeceği, Cumhurbaşkanlığı ve Dışişleri kadrosunda değişikliklere gidileceği söylentileri kulislerde dolanıyor.

13 Nisan 2014'ten bu yana başbakanlık görevini sürdüren Başbakan Abrahamyan, dün Bakanlar Kurulu toplantısında yaptığı açıklamada istifasını sundu. Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’a yeni bir hükümet oluşturma imkanını sağladığını belirterek, "Samimi ve gerçekçi yaklaşımlar sonuç verdi ancak toplumdaki kutuplaşma ve ülkedeki bazı sorunlar devam ediyor. Halk ve hükümet, beraberce çalışmalı. Bu amaç için yeni bir başlangıç yapmak, yeni hükümete şans verilmeli" dedi. 

Cumhurbaşkanı Sarkisyan dün parti toplantısında yaptığı konuşmada hükümetin her kademesinden hatta yargıda da isim değişikliklerine gidileceğini ve bunun ülke için önemli gelişmelerin habercisi olduğunu söyledi. 

Eğitim eski bakanı ve Cumhuriyetçi Parti yeni başkan yardımcısı Armen Aşotyan partinin yeni Başbakan adayı olarak Karen Karapetyan’ı göstereceğini söylerken, eski Cumhurbaşkanı Hovik Abrahamyan'ın siyasete devam edeceğini söyledi. Aşotyan bu değişimin Erebuni polis karakoluna düzenlenen rehin alma olaylarıyla ilgili olup olmadığına yönelik soruya cevaben, "ülkedeki sosyal-ekonomik sorunların bu adımı atmalarını gerektirdiğini" söyledi. 

17 Temmuz'da Yerevan'daki Erebuni polis karakoluna "Sansa Tsrer" adlı silahlı grup tarafından saldırı düzenlemiş ve rehin almalar sonucu iki polis memuru hayatlarını kaybetmişti. 

Cumhurbaşkanı Sarkisyan, karakol saldırısı krizinin ardından ulusal mutabakat hükümeti kurulması vaadinde bulunmuş ve yeni bir hükümetin birkaç ay içinde kurulabileceği sinyallerini vermişti. Taşnakların koalisyondaki ortaklıklarına devam edecekleri ise dün onaylanmış oldu.

Bu hafta Ermenistan hükümetinin önemli değişikliklerle yeniden oluşturulması bekleniyor.

 

 



Yazar Hakkında