HRW: Refakatçisi olmayan çocuklar kilit altında tutuluyor

HRW, bugün yayımladığı raporda Yunanistan’da birçok mülteci çocuğun sağlıksız koşullarda kilit altında tutulduğunu ortaya koydu.

42 mülteci çocuk ile birlikte yapılan mülakatlar ile iki karakol ve iki nezarethaneye yapılan ziyaretler sonucu hazırlanan ‘Beni neden burada tutuyorsunuz? Yunanistan’da refakatçisi olmadan alıkonulan çocuklar’ (“Why Are You Keeping Me Here?’: Unaccompanied Children Detained in Greece”) başlıklı raporda mülteci çocukların sağlıksız koşullarda tutulduğunu, akrabaları olmayan yetişkinlerle polis merkezlerinde kalmaya zorlandıklarını belirtiliyor.

27 sayfalık rapor çocukların keyfi bir şekilde ve uzun süreler boyunca nezarette tutulduğunu ve bunun hem uluslararası hukuku, hem de Yunanistan yasalarını ihlal ettiğini belgeliyor.

HRW araştırmacısı  Rebecca Ridell, “Yunanistan hükümetiyle yapılan görüşmelerde bu uygulamanın çocukların kendi güvenlikleri için gerekli olduğu söyleniyor. Fakat sıkışık alanlarda kilit altında kalmak bir çocuğun ihtiyacı olan son şeydir” ifadelerini kullanıyor.

HRW’nin verdiği bilgilere göre, Yunanistan 2016'nın ilk yedi ayında iltica talebinde bulunmak için veya başka nedenlerle Yunanistan'a ulaşmış, yanında refakatçisi olmayan 3300 mülteci çocuğun kaydını yaptı.

Yunan yasaları refakatçisi olmayan çocukların bir yurda yerleştirilmeden evvel 25 gün koruyucu gözaltında tutulabileceğini, bazı istisnai durumlarda ise bu sürenin 45 güne kadar uzatılabileceğini söylüyor. HRW ise zaten gereğinden çok daha uzun olan bu sürelerin dahi sık sık aşıldığını ve nezarette kalış süresinin ortalama 40 gün olduğunu tespit etti.

Yunanistan polisi 2016'nın ilk altı ayında refakatçisi olmayan 161 çocuğu nezarette tuttu.

Uluslararası hukuk, bağlayıcı Avrupa yönergeleri ve ulusal yasalar uyarınca yanında refakatçi olmayan çocukların nezarette tutulması son çare olarak, istisnai durumlarda ve mümkün olan en kısa süreler için başvurulabilecek bir önlem.

BM Çocuk Hakları Komitesi çocukların sırf göçmenlik durumları yüzünden veya yanında refakatçi bulunmadığı için nezarette tutulmasının yanlış olduğunu söylüyor. 

HRW’nin hazırladığı raporda yer alan bilgilerin bazıları şöyle

*Çocuklar çok kötü koşullara maruz kalıyorlar. Aşırı kalabalık, pis, haşere ve fare dolu, hatta döşeksiz hücrelerde yaşamak ve uyumak zorunda bırakıldıkları ve uygun sıhhi koşullar, hijyen ve mahremiyetten mahrum bırakıldıkları vakalar var.

*İstismar ve cinsel şiddet riskini artırmasına ve gözaltında tutulan çocukların yetişkinlerden ayrı tutulmasını öngören uluslararası ve ulusal yasalara aykırı olmasına rağmen, bazı çocuklar yetişkinlerle birlikte de tutulmuşlar.

* Çocuklar polisten kötü muamele de görüyorlar. Görüşülen çocukların büyük çoğunluğu istismardan bahsetmemiş olsa da, dört tanesi polis memurlarından tokat yediğini ve onlar tarafından hakarete uğradığını anlattı.

* Polis gözetiminde tutulan çocukların psikolojik danışmanlık hizmetlerine, enformasyona ve hukuki yardıma erişimleri genellikle ya hiç yok ya da çok az. İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün ziyaret ettiği dört tesisten sadece biri psikolojik bakıma erişim olanağı sunuyordu. Polis gözetimi altında görüştüğümüz çocuklardan hiçbirine polisle konuşabilmesi için tercümana erişim olanağı sağlanmamıştı ve dört tesisten sadece bir tanesi kitaba ve oyunlara erişim olanağı sunuyordu.



Yazar Hakkında