Ermenistan’da öğretmenlik... Neden olmasın?

Kaliteli eğitimi Ermenistan’daki bütün öğrencilere ulaşılabilir kılmaya çalışan “Teach for Armenia” projesine ilk kez Türkiye’deki gençler başvurabilecek. Hem kendi hayatlarını değiştirmek hem de Ermenistan’da yaşayan gençlerin hayatlarına dokunmak isteyen herkes programa başvurabilir.

2013 yılında Larisa Hovannisian (Ryan) tarafından kurulan Teach for Armenia Ermenistanın dezavantajlı yani gelir dağılımı bozuk ve merkeze uzak bölgelerinde bulunan 35 okulla çalışıyor. 2663 öğrencinin hayatına dokunmayı başaran proje 30 Nisana kadar başvuruları bekliyor. Türkiyeden katılmak isteyenlerden sadece Ermenice bilmeleri yetiyor. 

Deneyimi istemek önemli

Teach for Armenia vakfında işe alım uzmanı olarak çalışan Philip Melikyan geçtiğimiz günlerde İstanbuldaydı ve projenin detaylarını Agosa anlattı:

Programımızın amacı her yerden, her türlü ailelerden gelen çocukların eşit eğitim aldığı bir Ermenistan yaratmak. Amacımıza ulaşmak için, iki sene boyunca ihtiyacı olan okullarda çalışarak bilgisini ve enerjisini yatırmaya hazır olan genç uzmanları projeye dâhil etmeye çalışıyoruz. Projemize farklı alanlarda eğitim alan herkes dâhil olabiliyor. Öğretmen olması şart değil. Farklı alanlardan insanlar var, en önemlisi bu deneyime hazır olmak ve bu deneyimi istemek.

Teach for Armenia 2013 yılında Larisa Hovannisian tarafından kurulmuş. Hovannisian eğitimini tamamladıktan sonra ABDde Teach for America projesine katılmış ve iki sene boyunca dezavantajlı bir okulda öğretmen olarak çalışmış. Ermenistana döndükten sonra aynı şekilde çalışan Teach for Armeniayı kurmuş. Teach for Armenia artık üç yıldır Ermenistandaki az gelişmiş bölgelerdeki okullarla çalışıyor. Şu an 42 uzman katılımcımız var. diyor Melikyan ve şöyle devam ediyor:

Katılımcılarımız Ermenistanın 5 bölgesindeki 35 okulda ders vermekte. Okulları ihtiyaca göre belirliyoruz. Okulda hangi öğretmene ihtiyaç varsa, ona göre proje katılımcıları yönlendiriyoruz. Katılımcılarımızdan Margarita, Çoratan köyünde öğretmenlik yapıyor. Ondan önce köyde birkaç yıl boyunca İngilizce hocası yoktu. Onun, okulda çalışmaya başlamasıyla öğrencilere tekrar İngilizce ders alma olanağı yaratıldı.

Diasporadan katılımcılar

Melikyan, ağırlıklı olarak yabancı dil hocalarına ihtiyaç olduğunu söylüyor: En çok İngilizce, Rusça, Almanca, Fransızca ders verebilecek hocalarına ihtiyaç oluyor. Aynı zamanda sınıf öğretmenliği yapabilecek ve özel ihtiyacı olan öğrencilerle çalışabilecek gençleri dâhil etmeye çalışıyoruz.” 

2017 yılı için başvurular başlamış. Projeye katılmak isteyenler 30 Nisana kadar kurumun sitesindeki başvuru formunu doldurabilir. Peki süreç ne şekilde işleyecek? Başvuru tamamlandıktan sonra test yapılacak. diyor Melikyan: Test ilk kez bu sene uygulanacak. Testlerden uzmanların başvuruda belirttikleri dersleri verip veremeyeceğini öğreneceğiz. Ondan sonra görüşme yapılacak. Diasporadan başvuranlarla görüşmeyi internet üzerinden yapacağız. Ermenistan dışından projemize katılan iki kişi var artık. Biri ABDden, diğeri ise Lübnandan katılıyor. Diasporadan çok başvuran olmuştu, iki kişi seçildi. Onların en büyük endişesi öğrencilerin Batı Ermenicesini anlamayacağı yönündeydi. Bu konuda sorun yaşanacağını düşünüyorlardı. Fakat sonra çocukların çok hızlı alıştığını ve lehçe farkını çok kolay kavradığını gördüler. Lübnandan gelen Arşaluys projede yer almadan önce Ermenistanı sadece bir kez ziyaret etmişti. Sonra ise 2 yıllığına öğretmen olarak çalışmaya geldi.

Kimler katılabilir?

Philip Melikyan, Türkiyeden ilk kez başvuracak gençler için başvururken nelere dikkat etmeleri gerektiğini ve projenin maddi tarafını ise şu sözlerle anlatıyor: Bir öğretmenin öğrencilerde değişim yaratabilmesi için en az iki yıla ihtiyaç var. O yüzden projenin süresi 2 yıl. Biz katılımcılarımızın, bütün çocukların eşit eğitim hakkı olduğunu düşünmelerine önem veriyoruz. Aradığımız insanlar, öğretmenlik yaparak çocukların kendilerini keşfetmesini sağlayabilecek olanlar. Teknik olarak ise başvuranların en azından lisans mezunu olmaları ve Ermenice bilmeleri bekleniyor.

Teach for Armenianın katılımcıları çalışacakları okulda kadrolu personel oluyor. Öğretmen maaşı alıyorlar ve öğretmenlere verilen sosyal avantajlardan faydalanabiliyorlar. Onun dışında kurumumuz onlara her ay maddi destek veriyor. Okullarda çalışmaya başlamadan önce katılımcılara kalacak yer konusunda öneriler yapılıyor. Hem önerilen evlerden seçebiliyorlar hem de kendileri ev bulabiliyorlar. Tamamen katılımcının inisiyatifine kalmış. Okullarda çalışmaya başlamadan önce hem katılımcı hem de okulla çalışmalar yapılıyor. Projemize Ermenice bilen herkes katılabilir. Katılımcıların Ermeni olmaları şart değil, sadece köy halkı ile, öğretmen, öğrencilerle irtibat kuracakları, devlet okullarında doldurulması gereken Ermenice formları dolduracakları için Ermenice bilmeleri gerekiyor.


Kategoriler

Güncel



Yazar Hakkında