HDP'den "Hayır" kampanyası: Hepimiz kazanalım

HDP, Anayasa referandumuna dair Hayır kampanyasını İzmir, Diyarbakır ve İstanbul'la eş zamanlı basın toplantıları ile duyurdu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Anayasa değişikliği referandumuna dair “Hayır” kampanyasını bugün İstanbul, İzmir ve Diyarbakır’da eş zamanlı basın toplantıları ile başlattı.

Üç şehirdeki toplantılar video sistemi ile birbirine bağlandı.

bianet’ten Beyza Kural'ın haberine göre, Toplantı salonlarındaki sahnelerde “Hayır hepimiz kazanalım” pankartları, salonlarda Türkçe ve Kürtçe “Hayır barışı kazanalım”, “Oy ver hayır de kazan”, “Hayır doğayı kazanalım”, “Hayır onurdur”, “Hayır özgürlüktür” afişleri, insanların ellerinde ise “Kayyımlara hayır”, “Hayır çok güzel”, "Yalana dolana hayır”, “OHAL’e hayır”, “Hayırla gitsin” dövizleri ve “hayır” yazılı renkli bayraklar vardı.

İstanbul’da milletvekilleri Filiz Kerestecioğlu, Osman Baydemir, Garo Paylan, Hüda Kaya, Celal Doğan, Erdal Ataş yer aldı.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüleri Gülistan Koçyiğit ve Onur Hamzaoğlu, KESK Eş Genel Başkanları Şaziye Köse ve Lami Özgen, Yeşil Sol Partisi Eş Sözcüsü Naci Sönmez, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Eş Genel Başkanı Ahmet Kaya, Halkevleri, Emekçi Hareket Partisi (EHP), Barış Bloku, Diyalog Grubu, Barış Anneleri temsilcilerinin de aralarında olduğu çok sayıda kişi katıldı.

HDP’nin kampanya şarkılarının da paylaşıldığı toplantıda tutuklu Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın söz ve görüntülerinin yer aldığı video salonda alkışla karşılandı.

Toplantıda üç kentten milletvekilleri  söz aldı.

HDP'nin Türkçe kampanya videosu şöyle:


İzmir'de Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ve Ağrı milletvekili Dirayet Taşdemir söz aldı.

Önder: Referandumda hayır oyu çıkmıştır

“Son söyleyeceğim şudur; Bu referandumda hayır oyu çıkmıştır. Halklar bunun kutlamasına başladı. Ama zalimlerin haberi yok.

“Zulüm diz boyuydu, iletişim imkansızdı, oradan milyonlara ulaştık, HDP fikriyatı, HDP’ye oy vermek barışın değirmenine su taşımak, dünyanın en prestijli işi, eylemi haline geldi. 

“14 yıldır iktidardalar, çevirmedikleri entrika yapmadıkları zulüm kalmadı, devletin tüm olanakları ellerinde. Halen diyorlar ki işler yeterince hızlı yürümüyor. 

“Bu fikriyatı barışla birlikte her zaman canlı tutan, bunu teşvik eden bunun için bizleri cesaretlendiren Sayın Öcalan’a saygılarımızı ve teşekkürlerimizi göndermek istiyoruz." 

Taşdemir: Kadınlar asla tek başkanlığı kabul etmedi 

“Bize diyorlar ki; ‘Siz emek vererek bir eş başkanlık sistemi yarattınız ama hadi vazgeçin, tek başkanlığa evet deyin’. Biz de diyoruz ki; saraylar duysun, kadınlar asla tek başkanlığı kabul etmedi, etmeyecek, bizler inatla, direnişle özgürlüğün ateşiyle bir kez daha yeni yaşamı inşa edeceğiz.  Bu kadın özgürlüğü ile kadın öncülüğü ile olacak.” 

Diyarbakır'da Demokratik Toplum Kongresi Eş Başkanı Leyla Güven ve Diyarbakır Milletvekili Nimetullah Erdoğmuş seslendi.

“Kürt sorununda demokratik çözümü mümkünken AKP çeşitli oyunlara başvurdu, sonuç olarak çökertme planı devrede.

“Boykot söylentilerine itibar edilmemeli. Bir buçuk yıldır Kürdistan’da zulüm yürütenlere hayır demek öncelikle Kürtlerin hakkıdır. Boykot varmış gibi bir söylemi kabul etmiyoruz. Kürdistan’da boykot yok, boykot demenin evet demek olduğunu biliyor halkımız. Kürtler Hayır diyor.” 

Erdoğmuş: Anayasanın başına “Özgürlüğün dokunulmazlığı 

"Bir anayasanın başına özgürlüğün dokunulmazlığı maddesi olmazsa olmazdır. Özgürlük kimileri için kimi sistemler için tehdit iken, bizim için özgürlük uğruna can vereceğimiz en önemli hedefimizdir. 

“Adalet için yürüdüğümüz yolda adalet inancımızı tamamlayarak referandumda 'hayır' diyecek ve hayırla beraber hep birlikte kazanacağız.”

HDP'nin Kürtçe kampanya videosu şöyle:


İstanbul'da ise söz İstanbul milletvekili ve Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu ile Urfa Milletvekili ve parti sözcüsü Osman Baydemir'deydi.

Kerestecioğlu: Türkiye ilk hayır diyen olacak

"Sizlerden hayal etmenizi istiyorum. Televizyonu açıyorsunuz karşınızda tek kişi konuşuyor. Dünya televizyonlarına bakıyorsunuz orada da Aliyev, Amerika’da Trump’ı görüyorsunuz. Gazete bayine gidiyorsunuz aynı manşetler. Sanki tüm sinemalarda aynı film oynuyor.

“Türkiye bugün tüm dünyadaki totaliterliğe karşı ilk hayır diyen yerlerden olacak.

“Bu teklifte kadınlarla, bu topraklarda her daim nefrete maruz kalan LGBTİ’lerle, işçilerle, Türkiye halklarıyla ilgili hiçbir şey yok.

“Özgür, özerk üniversite isteyen akademisyenlerin, işimi geri istiyorum diye tek başına eylem yapan Nuriye Gülmen’in Betül Celep’in, sadece gazetecilik yaptıkları için tutuklu olan Ahmet Şık, İnan Kızılkaya ve nice tutuklu gazetecinin anayasa teklifine dair sözü olmayacak mı?

“Bu toplumdan kimseye söz söylemeyen, söyletmeyen bu anayasa mahkum muyuz? Hayır. 

“Rüzgarın yönü dönüyor. Rüzgar bizden yöne halktan hakikatten yana dönüyor. Hakların ihtiyacı olan tek adamın anayasası değil. Biz hayır dersek özgürlükçü demokratik anayasayı gerçekleştirmenin ilk adımını atmış oluruz." 

Baydemir: Bahar hayırlarımızla gelecek

“Anayasalar toplumu bir arada yaşatmanın dermanıdır. Müzakereyle, istişareyle, ortak paydalarda buluşmayla oluşturulurlar. 

“Erdoğan-Bahçeli ikilisinin dayatmasıyla, Türkiye’nin tümünün Anayasası olabilir mi? Eş başkanlarımız Figen Yüksekdağ, Selahattin Demirtaş milletvekillilerinin içinde sözünün olmadığı 6 milyon oy temsili olan HDP’nin renginin yansımadığı bir anaysa Türkiye’nin anayasası olabilir mi?

“Bu paket Kürdün derdine derman değildir. Olsa olsa bu paket demokrasinin, özgürlüğün, bir arada yaşamanın katline fermandır. Derman olmayan fermana hayır diyoruz. Biz demokratik olan her rejimde kendimizi buluruz ve katkı sunarız.  

“Bütün Türkiyelilere çağrımızdır, gelin darbeyi, karşı darbeyi, OHAL’i, kararnameleri sandığa gömelim. Son kışımızdır, bahar hayırla gelecek. Bahar hayırlarımızla gelecek.

"Bu hayırda hak, adalet, özgürlük var. Bu hayırda saygı var, hoşgörü var. Bu hayırda biz varız. Hepimiz hayırla kazanacağız hayırda buluşacağız."

Kategoriler

Güncel Gündem



Yazar Hakkında