Uçaklarda elektronik cihaz kısıtlaması başladı

ABD ve Birleşik Krallık Türkiye’nin de içinde bulunduğu sekiz ülkeden ABD’ye ve Birleşik Krallığa yapılan uçuşlarda, yolcuların akıllı telefondan büyük elektronik cihazları yanlarına almalarını yasakladı. Yasak bugün itibariyle yürürlüğe giriyor.

ABD ve Birleşik Krallık Türkiye’nin de içinde bulunduğu sekiz ülkeden ABD’ye ve Birleşik Krallığa yapılan uçuşlarda, yolcuların akıllı telefondan büyük elektronik cihazları yanlarına almaları ‘geçici olarak’ yasakladı.

ABD'li yetkililer uygulamanın "süresiz" olduğunu söylerken, Emirates Havayolları'nın sözcüsü Reuters'a yaptığı açıklamada ABD'nin göndermiş olduğu talimatlardan, yasağın 14 Ekim 2017'ye kadar geçerli olacağını anladıklarını belirtti.

BBC Türkçe’nin haberine göre, Amerikan ABC televizyonuna bilgi veren ABD'li yetkililer  IŞİD'in tarifeli uçaklara elektronik cihazlar içine gizlenmiş patlayıcı sokma planları olduğunu belirtti. BBC’ye konuşan havacılık sektörü danışmanı John Strickland bu yasağın havayolu şirketleri ve müşteriler için sıkıntı yaratacağını ancak başka seçenek olmadığını ve güvenliğin öncelikli olduğunu belirtti.

İngiliz Financial Times gazetesi ise , Batılı istihbaratçıların, yasağın, ileri teknolojiyi içeren bomba yapımı konusunda uzman olarak görülen El Kaide'nin Yemen'deki kolunun yarattığı tehditler nedeniyle alındığını söylediğini yazdı.

ABD'nin yasağı kapsamında Türk Hava Yolları, Royal Jordanian, EgyptAir, Saudi Arabian Airlines, Kuwait Airways, Royal Air Maroc, Qatar Airways, Emirates ve Etihad Airways şirketleri bulunuyor. 

Söz konusu yasak, İstanbul’un da içinde bulunduğu Ortadoğu ve Afrika ülkelerindeki sekiz ülkedeki 17 şehrinden kalkan ve varış noktaları New York, Chicago, Detroit ve Montreal olan uçuşları kapsıyor.

İngiltere'nin koyduğu yasak ise 6 ülkeyi kapsıyor. Bu ülkeler Türkiye, Lübnan, Ürdün, Mısır, Tunus ve Suudi Arabistan.  İngiltere, ABD'den farklı olarak İngiliz havayolu şirketleri olan British Airways ve Easyjet'i de yasak kapsamına aldı. İngilterede yasağın uygulanacağı havayolu şirketleri British Airways, EasyJet, Jet2.com, Monarch, Thomas Cook ve Thomson olarak sıralanırken, diğer ülke havayolu şirketlerinin ise Türk Hava Yolları, Pegasus Hava Yolları, Atlas Global Hava Yolları, Middle East Airlines, Egyptair, Royal Jordanian, Tunisair ve Saudia.

Bugün 15.00’te başlıyor 

Türk Hava Yolları yetkilileri ilk uygulamanın bugün 15.00'te New York uçağı ile başlanacağını açıkladı. 

Yasak 16 santimetreden uzun, 9.3 santimetreden geniş ve 1,5 santimetre derin cihazları kapsıyor. Uygulama kapsamına giren cihazlar arasında bilgisayar, tablet, kamera ve DVD oynatıcıların bulunuyor. Bu uçuşlarda artık tablet, kamera ve bilgisayarlar uçakların bagaj bölümüne teslim edilecek.

Bakan Arslan: Geri adım atılmalı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, ABD’nin uyguladığı yasağa tepki gösterdi. “Yılda 80 milyon yolcunun uçtuğu İstanbul’u başkalarıyla karıştırmasınlar. Bizim derdimiz bu uygulamanın yolcunun konforunu da sayısını da etkileyebileceği. Bu uygulamadan geri adım atılmasını veya uygulamanın hafifletilmesini konuşuyoruz” dedi.



Yazar Hakkında