Ateşyan mektubu Bekçiyan’a iletti

6 Nisan Perşembe günü Başepiskopos Aram Ateşyan ve Değabah Kerekin Bekçiyan’ın bir araya geldiği görüşmede Ateşyan Bekçiyan’a Valilik yazısı sonrası oluşan duruma ilişkin önerilerini içeren mektubu teslim etti.

Değabah Bekçiyan görüşmenin ardından Agos’a şu açıklamayı yaptı:

“Görüşmede pazartesi günkü toplantıda istediğim yazılı belgeye bana teslim etti. Yazıyı bir kere okudum tabii ki ama biraz daha okuyup üzerinde düşünmem gerekiyor. Aram Sırpazan'la görüştük. İkili bir görüşme geçti. Aynı şeyleri söyledi: ‘Vekil olarak kalayım, siz de referandumdan sonra seçim süreci başladığında görevinize başlayın. Ben de 'Lusararabed' olarak geri çekilirim ve o şekilde devam eder süreç." Yazılı metini okuduktan sonra basınla paylaşacağım.”

Cumartesi günü kısa bir program için Marsilya’ya gideceğini hatırlatan Bekçiyan “Oradan döndüğümde tekrar görüşeceğimizi belirttim ve görüşmemizde de kararımı açıklayacağım. 12 Nisan Çarşamba günü geri döneceğim.” dedi.

Görüşmenin sakin bir atmosferde geçtiğini kaydeden Bekçiyan sözlerine şöyle devam etti: “Kendisine Pazartesi günü kilisenin kapısının kapalı olmasıyla ilgili soru sordum. ‘Korktuk, bir sürü adam gelecekmiş, olaylar çıkmaması için kapıları kapattık’ dedi.  Her ne olursa olsun öyle şey olmaz. Kilise kapısı kilitlenmez, kimsenin önünde. Hem de iki tane Episkopos oradayken. Yanlış bir şey olduğunu izah ettim. ‘Böyle şeyler yapılırsa halk gözüyle kötü kişi olarak ilan edileceksin. Bu gibi şeylerden kaçınman gerekir’” önerisinde bulundum.”

5 Nisan Çarşamba günü Surp Pırgiç Hastanesi’nde kendisinin de katılacağı bir toplantıyla protokol imzalanacağı ilan edilmiş, Bekçiyan bu törene haberi olmadığını söyleyerek katılmamıştı. Bekçiyan bu gelişmenin de görüşmede gündeme geldiğini söyledi: “Çarşamba günü Surp Pırgiç Hastanesi’nde protokol yapılmasıyla ilgili soru sordum. Pek cevap vermedi, böyle bir protokolün olması söz edilmemişti, söz konusu da olmadığını ilettim. Ben protokol imzalayacak değilim, ‘Sen orada beni resim çektirmek için davet ettin, ben de randevularım var eğer zamanım olursa uğrarım dedim, ama uygun olamadığımın haberini verdirdim’ dedim. Mesele buydu.”

Bekçiyan “Belli oldu ki bu resim meselesini ortaya attılar. Orada bir şekilde protokolü imzalamaya ikna edilmem için ortam oluşturulacaktı” dedi.

3 Nisan Pazartesi günü Ateşyan ve Bekçiyan Patrikhane’de biraraya gelmiş, Bekçiyan görüşme sonrası yaptığı açıklamada Ateşyan’ın yeni döneme dair görüş ve önerilerini içeren bir mektubu 5 Nisan Çarşamba günü kendisine ileteceğini söylemişti. Görüşme öncesi Kumkapı Meryem Ana Kilisesi’nde Bekçiyan için yapılacak Hraşapar duasına ise Sahak Maşalyan dışında herhangi bir ruhani katılmamış, dua öncesinde kilisenin kapılarının kısa bir süre için kapatılması tepki toplamıştı.

Kategoriler

Toplum Kilise