Agos'ta bu hafta

Agos'un 14 Temmuz tarihli sayısından öne çıkan haberler, söyleşiler, yorumlar...

AGOS’UN SADECE OKURU DEĞİL, DESTEKÇİSİ OLUN 

 E-GAZETEYE ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN 

 GÜNCEL 

*Vekillere iç tüzük prangası

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın referandumun ardından sık sık TBMM iç Tüzüğü’nün değişmesi gerektiğini sık sık dile getiriyordu. Meclis Başkanı İsmail Kahraman, AKP ve MHP’nin yaptığı çalışmalarda sona gelindi. İç tüzükte yapılması düşünülen değişikliklere ilişkin taslak ortaya çıktı. Taslak Milletvekillerinin Meclis kürsüsünde konuşmasını sınırlayan maddeler içeriyor. ‘Ermeni Soykırımı’, ‘Kürdistan’, “Amed” gibi ifadelerin kullanılmasının önüne geçiliyor. Taslak TBMM Başkanlığı’na sunuldu. 

*Diyanet Başkanı Görmez’in görmediği karar

Mardin’de Süryani ibadethaneleri Diyanet İşleri Başkanlığı’na tahsis edilmiş, gelen tepkiler üzerine Mardin Valiliği tahsis kararını iptal etmişti. Ancak konuyla ilgili tartışmalar devam ediyor. Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Mardin Valiliği’nin kararlarını görmezden geliyor.

* Hak savunucuları gözaltında

Giriş spot: Türkiye’de uzun yıllardır çeşitli alanlarda hak mücadelesi yürüten hak savunucuları Büyükada’da toplantı yaptıkları sırada gözaltına alındı. 5 Temmuz’dan bu yana gözaltında olan hak savunucuları hakkında 7 günlük ek gözaltı süresi daha verildi.  Dünyanın pek çok yerinden gözaltılara tepkiler gelmeye devam ederken, dosyada gizlilik kararı olmasına rağmen iktidara yakın bazı gazetelerde hak savunucuları hedef gösteriliyor.  

* Dink cinayeti davasında Jandarmalar konuştu: ‘Görevimizi ihmal ettik’

girişspot:Dink cinayeti davasında konuşan Trabzon Jandarma İstihbarat Şubesi Müdürü Metin Yıldız, Hayal ve arkadaşlarının cinayet planına ilişkin bilgiyi Jandarma Komutanı Ali Öz’e verdiğini ancak emir alamadığını söyledi. Mahkeme, 5 tutuklu sanığın serbest bırakılmasına karar verdi.  

* Yerevan’da bir çocuk şehri

Bir dünya trendi haline gelen “Çocuk Şehri” projesi Yerevan’da çocuklar ile buluşuyor. Yapım çalışmaları hala devam eden CityZen 2018 baharında çocuklar ile buluşacak.

* İÇİMİZDEKİ SES KÖŞESİ - Sarmısak kokusu

'İçimizdeki Ses' köşesinde bu hafta: Kimse hak etmez bunu. Zorla sürülmek doğduğu topraklardan, gittiği yerde teneke barakalarda yeni bir hayat kurmaya çalışmak, ektiği yeni toprağa ne çıkacağını bilmeden çapa vurmak, yetmiyormuş gibi çıkanın da gelip yakılıp yıkılıp talan edilmesi.

*Çatışma norm hâline gelirken gazetecilik

“Huzursuzluğun Takibi: Çatışmalı Dönemlerde Gazetecilik” adlı kolektif çalışma P24 Medya Kitaplığı'na katıldı

TOPLUM 

*Gazturman Gayan kapılarını açıyor

Karagözyan Yetimhanesi Gazturman Gayan Yaz Kampı’nın açılış töreni  bu yıl 17 Temmuz Pazar günü yapılacak. Tören öncesinde Değabağ Başepiskopos Karekin Bekçiyan’ın riyasetinde Kınalıada Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi’nde yapılacak ayini kilisenin din görevlisi Rahip Harutyun Damatyan sunacak. Gazturman Gayan Yaz Kampı’nın bahçesinde yapılacak sevgi sofrasıyla da kamp resmen açılacak. 

* Kınalıada’nın şezlong sorunu sürüyor: Varlığı başka dert, yokluğu başka

Kınalıada bu sezona da şezlong sorunu ile girdi. Halka açık plajların işletmecilere kiralanması ve işletmecilerin gelen herkese para karşılığı hizmet vermesi, çoğu ada sakininin tepkisine neden olsa da şezlonglar sayesinde plajların biraz daha düzene kavuştuğunu düşünen de var. İşletmeciler adalılara gereken kolaylığı sağlıyor ancak belli ki asıl sorun Adalar’da güvenlik ve sağlık alanında yaşanan yetersizlikler.

* Kamer Toker: Tet Ajanda’nın patrikhanenin bünyesinde yer almasını istiyorum

Türkiye Ermenileri Toplum Ajandası (TET Ajanda) kuruluşunun ikinci yılına girdi. 2015 yılında bir grup girişimci tarafından internet üzerinden hizmete açılan ajanda sosyal medyayı aktif halde kullanarak ve yakın zamanlarda akıllı telefon uygulamasını tasarlayarak Ermeni toplumuna bir adım daha yaklaştı. Ajandanın kurucularından girişimci Kamer Toker ile ajanda hakkında ve gençlerin üretkenlik sorunu üzerine söyleştik.

* BİN DERT BİR DERMAN - Tiroid hastalıklarında iyotlu tuza dikkat

Halk arasında çokça bilinmese de hayati açıdan büyük önem taşıyan tiroid,  iyot yardımıyla vücut metabolizmamızı ayarlayan bir iç salgı bezi. Sağlıklı çalışmadığında nödül ve tiroiditler geliştirerek  kansere varan ciddi sonuçlar doğurabilen tiroidi, Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Zehra Çağıl Vartanesyan'la konuştuk.

KÜLTÜR SANAT 

* Altın Kayısı’da ‘kamu rahatsızlığı’ sansürü

14. Yerevan Vosge Dziran (Altın Kayısı Film Festivali) dahilinde beş yıldır yapılan ‘İçeriden ve Dışardan Bakış’ programının 37 filmi kapsayan gösterim listesinde yer alan iki film, Puria Uren’in ‘Dinle Beni: Nefrettin Ötesindeki Anlatılmayan Hikâyeler’ ve Gagik Ğazaryan’ın ‘Kayısı Bağları’, ‘kamu rahatsızlığı’ sebep gösterildikten sonra tüm program iptal edildi.  

* Bir diasporalı Ermeninin gözünden 'Gavur Mahallesi' ve Sur

Mıgırdiç Margosyan’ın doğup büyüdüğü Diyarbakır’ı ve şehirdeki Ermeni mahallesini, orada yaşayan ailelerin hikâyelerini anlattığı ünlü kitabı ‘Gâvur Mahallesi’ İngilizceye çevrildi. ‘Infidel Quarter’, Aras Yayıncılık tarafından, Matthew Chovanec’in çevirisi ve Londra’daki Gomidas Enstitüsü ile Kalust Gülbenkyan Vakfı’nın desteğiyle yayımlandı. ‘Infidel Quarter’ı ve kitapta bahsi geçen Sur Mahallesi’nin bugünkü halini, kitabın önsözünü yazan Ara Sarafian’la konuştuk.

ORTA SAYFA 

* Gelenler ve kalanlarla Anadolu’nun yemek hafızası

Yemek kültürü ve adil gıda hareketlerinin içinde çalışırken bir araya gelen Raife Polat ve Ayfer Yavi, göçlerle şekillenmiş Anadolu’daki halkların yemeklerini, aile anıları ve büyüklerden kalan tariflerle bir araya getirdi ve ortaya ‘Anadolu’nun Tadı Tuzu – Kardeş Mutfaklar’ çıktı. Geçtiğimiz haftalarda Oğlak Yayınları’ndan çıkan kitap, ‘Anadolu mutfağı’ olarak tanımlanan ve genellikle bir bütünmüş gibi algılanan bu mutfağa bir adım geriden bakarak, hem yemeklerin kökenini hem de hikayelerini keşfe çıkıyor. Macarlar’dan Tatarlar’a, Selanik’ten Rodop’a uzanan göç ve yemek hikayelerinin yanına yüzyıllardır bu topraklarda yaşayanlardan Sefarad, Ermeni, Rum, Kürt, Alevi yemekleri ekleniyor. Yavi ve Polat’la hem yemeğin hafızasını hem de kitabın yolculuğunu konuştuk. 

*Adana’nın paha biçilmez kültürel mirası

Hrant Dink Vakfı çalışanları uzun süredir yürüttükleri ‘Hafıza Mekânlarının Yaratıcı Şekilde Yeniden Kullanımı’ projesi kapsamında Adana’yı ziyaret ettiler. Gerek kırsal bölgelerde gerekse kent merkezinde Adana’nın bir zamanlar barındırdığı zenginliğe dair çok sayıda çarpıcı örnekle karşılaştılar. Vakıf çalışanları bir yandan sözlü tarih çalışmalarını gerçekleştirirken bir yandan da bu mirası kayıt altına aldılar. Vakıf çalışanlarının Adana ziyaretine dair izlenimlerini paylaşıyoruz.

Kategoriler

Güncel Basın

Etiketler

Agos'ta bu hafta