"Mezarlığa tuvalet" meclis gündeminde

Van’ın Edremit ilçesinde, belediyeye atanan kayyumun talimatıyla tarihi Dilkaya Höyüğü’ne ve Ermeni mezarlığı olduğu belirtilen alana tuvalet yapılması meclis gündemine taşındı.

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Murat Bakan, Van Edremit Belediyesi’ne atanan kayyım tarafından tarihi Dilkaya Höyüğü’ne açılan halk plajı ve hem Ermeni Ressam Arshile Gorky’nin doğduğu yer olan hem de Ermeni mezarlığı olan alana yapılan tuvalet ve soyunma kabinlerini TBMM’ye taşıdı.

Dihaber’in haberiyle gündeme gelen olay üzerine, geçtiğimiz hafta HDP’nin Van milletvekilleri Bedia Özgökçe Ertan ile Lezgin Botan ve Diyarbakır milletvekili Nimetullah Erdoğmuş meclise soru önergesi vermişti.  

Verilen soru önergelerinde, halk plajının SİT alanı ve Ermeni mezarlığı üzerine yapılmasıyla ilgili soruşturma başlatılıp başlatılmadığı, yapılan saygısızlık karşısında Ermeni halkından özür dilenip dilenmeyeceği, bölgedeki Ermeni mezarlığının bilinip bilinmediği gibi sorular sorulmuştu.  

Son olarak da konu CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan tarafından TBMM'ye taşındı. 

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki tarafından yanıtlanması istemiyle yazılı soru önergeleri veren Bakan, tarihi bir bölgenin neden sit alanı olmaktan çıkarılarak kamu hizmetine açıldığını sordu, Bakanlık izni olup olmadığını sordu. 

Bakan, bölgeyi ve höyüğü tahrip eden defineciler ile tarihi bölgede bu yapılara izin verenler hakkında işlem başlatılıp başlatılmadığını da sordu.

Bakan’ın Kurtulmuş’a sorduğu sorular şöyle: 

“Ülkemize ait tarihi değerleri barındıran, oldukça değerli tarihsel bulgular içerdiği bilim insanları tarafından tespit edilen bir bölgeye plaj ve tuvalet yapılması için Bakanlığınızdan izin alınmış mıdır? 

Bölgeyi ve höyüğü tahrip eden defineciler ve bu yapılara izin verenler hakkında işlem başlatılmış mıdır? 

Bakanlığınız Dilkaya Höyüğü’nü korumak ve gelecek nesillere taşımak adına ne gibi tedbirler almıştır?”

Özhaseki’ye sorulan sorular ise şöyle: 

Hem ülkemize ait tarihi değerleri barındıran, hem de belli bir dine bağlı kesimin manevi değerlerini yansıtan bir alana neden tuvalet yapılmıştır? 

Oldukça değerli tarihsel bulgular içeren bir alan neden sit alanı olmaktan çıkarılıp plaj yapılmış ve kamu hizmetine açılmıştır? 

Bölgeyi ve höyüğü tahrip eden defineciler ve bu yapılara izin verenler hakkında işlem başlatılmış mıdır?

Kategoriler

Güncel Türkiye



Yazar Hakkında