Suruç'ta seçim kavgası: 4 ölü

14 Haziran perşembe günü Suruç'ta AKP adayı İbrahim Halil Yıldız'ın seçim çalışmaları sırasında çıkan çatışmada Yıldız'ın kardeşi Mehmet Yıldız ve esnaftan Esvet Şenyaşar ile oğulları Celal ve Adil Şenyaşar, hayatlarını kaybetti.

Olay televizyonlar bazı ajanslar tarafından PKK'nın İbrahim Halil Yıldız ve yanındakilere saldırı düzenlediği şeklinde duyuruldu. 

Olayın ardından bir açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, milletvekilinin kardeşinin PKK'lılar tarafından öldürüldüğünü söyledi ve "Bu olay, PKK ve HDP'nin, Kürtlerin kanından beslenerek büyüme stratejilerini hala terk edemediklerinin en bariz örneğidir" dedi.

HDP eş başkanlardan Pervin Buldan olayı kınayarak, "Provokasyonlarla halkın ayaklandırılmaya çalışıldığını görüyoruz" dedi. HDP yönetimi olayı kınadı ve medya organlarının gelişmeleri çarpıttığını, haberleri asılsız iddialara dayandırdığını öne sürdü.

CHP ise olayları incelemek üzere Ankara Milletvekili Levent Gök’ü görevlendirdi.

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu tarafından görevlendirilerek temas ve incelemelerde bulunmak üzere bu sabah Suruç’a gitti.

Olaya ilişkin farklı iddialar var. Basına yansıyan bu iddialara göre Şenyaşar ailesi ile aday Yıldız arasında oy verme nedeniyle geçmişten bu yana yaşanan tartışmalar ve gerginlikler var.  

3 gün önce yine aynı milletvekilinin, esnaf çarşısındaki aynı dükkan sahibinden oy istediği, dükkan sahiplerinin ise 'Bizden size oy çıkmaz' dediği, gerilimin de burada başladığı iddia ediliyor. İddialara göre çatışma vekil adayı Yıldız ile yanındakilerin 14 Haziran'da tekrar dükkana gelmesiyle başlıyor.

BBC Türkçe'ye konuşan bir görgü tanığı şunları söyledi:

"Milletvekilinin koruması da olan kardeşi Mehmet'in, Celal ağabeyi vurduğunu gördüm. Sonra Celal ağabey yere yığıldı. İlk anda esnaf silah sıkmadı, milletvekilinin yanındakiler silah çekince, esnaf da dükkandaki bıçaklarla kendilerini savunmaya çalıştı. Ama sonra esnafın elinde de pompalı gördüm. Polis dükkana girmemize izin vermedi. Bizi uzaklaştırınca silah sesleri daha da arttı. Büyük bir çatışma oldu. Celal ağabeyi (Şenyaşar) yerdeyken gördüm. Diğer üç kardeşi de yaralıydı ama durumları çok ağır görünmüyordu. Diğer kardeşin hastaneye gittikten sonra öldüğünü duyduk."

Türk Tabipler Birliği (TTB),  bir açıklama yaparak "Çatışma sonrasında Suruç Devlet Hastanesi'nin içerisinde de saldırıların devam ettiğini öğrenmiş bulunmaktayız" dedi. TTB ayrıca, ölümlerden ikisinin hastanede gerçekleştiği bilgisini paylaşarak, "bunun hastanede ciddi bir güvenlik açığı olduğunu ortaya koyduğunu" belirtti.

Kategoriler

Genel Güncel