Temsilciler Meclisi’nde üç Ermeni

ABD’de 435 üyeli Temsilciler Meclisi’nin tamamı 100 üyeli Senato’nun ise 35 sandalyesi için ara seçim yapıldı. ANCA’nın (Amerika Ermeni Ulusal Komitesi) açıklamasına göre araseçimler sonucunda 3 Amerikalı-Ermeni Kongre’de temsilci olma hakkı kazandı.

Anthony Brindisi'nin seçilmesi ile Kongre'de Ermeni temsilci sayısı üç oldu. Anna Astvatsaturian Turcotte ise Main’deki Westbrook Şehir Meclisi’ne yeniden seçildi.  Turcotte 1980’lerde Bakü’yü terketmek zorunda kalan Ermenilerden. Mari Manoogian adlı genç bir Ermeni de Michigan Eyaleti Temsilciler Meclisi’ne seçildi. Adrin Nazarian da yeniden California Meclisi’ne seçildi.
Demokratlar’dan Anthony Brindisi 6 Kasım seçimleri ile Kongre’ye yeni seçilen isim oldu. Brindisi’nin kökleri Anadolu’ya dayanıyor.  Brindisi’nin büyük dedesi Mardin doğumlu, 1915’te Halep’e kaçmak zorunda kalmış. Brindisi’nin büyükannesi de burada doğmuş. Anna Eshoo ve Jackie Speier de Demokratlar’dan yeniden seçilen isimlerden. Kongre'de dördüncü Ermeni olması muhtemel Cumhuriyetçi Danny Tarkanian ise Nevada’da Demokratlar’dan Susie Lee’ye karşı kaybetti. ANCA ayrıca destekledikleri bazı isimlerin de kongreye seçildiğini açıkladı. Buna göre Bob Menendez, David Valadao, ve John Yarmuth yeniden seçildiler.
 
 
Demokratlar Temsilciler Meclisi’nde çoğunluk
 
Öte yandan ara seçimlerde sonuçlar da büyük oranda netleşti. Buna göre Demokratlar 435 sandalyeli Temsilciler Meclisi'nde 229 sandalye ile çoğunluğu elde edecek. Cumhuriyetçiler ise 206 sandalye ile sekiz yıldır ellerinde bulundurduğu çoğunluğu kaybetmiş olacak. Cumhuriyetçiler Senato'da ise çoğunluğu koruyor.
 
Demokratlar Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu kazanarak Trump'ın vergi ödemeleri ve 2016'daki başkanlık seçimlerinde ekibinin Rusya ile bağlantıları olduğu yönündeki  iddiaları inceleme yetkisini elde etti.
 
Demokratların Temsilciler Meclisi'nde kontrolü sağlaması Trump ve Cumhuriyetçi Parti’nin yasama gücünü de törpüleyecek. Trump'ın seçim vaatlerinden olan Meksika sınırına duvar örmesi için gereken ödeneği bulması büyük ihtimalle imkansız hale gelirken, ikinci bir vergi indirimini de hayata geçirmesi zorlaşacak.
 
İlk kadın Müslüman temsilciler
Bu arada ABD'deki ara seçimlerde, Demokrat Partili Müslüman adaylar Rashida Tlaib ve Ilhan Omar, ABD'nin Michigan ve Minnesota eyaletlerinden Temsilciler Meclisi üyeliğine seçildi. Tlaib ve Omar böylece ABD Kongresi'nin ilk kadın Müslüman üyeleri oldu.