Almanya'daki Yahudi Katliamı 80. yılında anılıyor

9 Kasım 1938 gecesi, Almanya'daki Yahudilere yönelik saldırıların başladığı gece. 

Nazilerin milis kuvveti (Sturmabteilung) tarafından yönlendirilen antisemitist çeteler, Yahudilere yönelik organize saldırılar düzenlediler. Yüzlerce sinagog, iş yeri ve ev tahrip edildi ve ateşe verildi. O gece 91 Yahudi  öldürüldü, yüzlercesi yaralandı. 1.400 sinagog ya da Yahudi mülkü tahrip edildi. Gece boyunca itfaiye yangınlara müdahale etmedi, sadece yangınlar diğer binalara sıçrarsa müdahale etme talimatını almışlardı.  Ertesi sabah 30 bin Yahudi erkek toplama kamplarına gönderildi.

Yahudilere yönelik o gece ülke çapına düzenlenen saldırılar, bugün birçok farklı isimle anılıyor. Çok sayıda ev, işyeri ve sinagogun tahrip edilmesi ve sokakların cam kırıklarıyla dolması nedeniyle Berlinlilerin 'Kristal Gece' olarak adlandırdığı tarihi gün, İngilizce’de Kırık Cam Gecesi olarak geçiyor. Günümüzde ise daha çok Kasım Pogromları olarak biliniyor.

O geceden sonra Yahudi karşıtlığı resmi bir biçim almaya başladı ve çok sayıda ayrımcı yasa çıkarıldı. Kıyafetlerde sarı Davud yıldızını taşıma zorunluluğu o günden sonra getirildi.

Birçok tarihçi Kristal Gece'yi "Soykırım'ın açılış sahnesi" olarak adlandırıyor.

Kristal Gece’nin 80. yılında 7 Kasım Çarşamba günü soykırım boyunca katledilen 55,696 Berlin Yahudi’sinin isimlerinin tek tek okunduğu bir etkinlik düzenlendi.   Tören Almanya’nın katledilen Avrupa Yahudileri için yaptırdığı anıtın önünde yerel saat ile sabah 10’da başladı.  İsim okuma töreni için 2711 büyük blok taştan oluşan anıtın etrafına 22 güçlü hoparlör yerleştirildi. 

Bugünkü törenlere ise Almanya Şansölyesi Merkel de katılıyor.

Öte yandan anti-semitizm hala bir sorun olmaya devam ediyor. Almanya'da yaşayan Yahudilerin sayısı 2008'de 106.435 iken bu sayı geçtiğimiz yıl 97,7901'e düştü. 2015- 2017 arasında kaydedilen  anti semit suçlar ise 1.366'dan 1.504'e yükseldi.  Ancak azınlık haklarını izleyen kuruluşlar birçok olayın rapor edilmediğini söylüyor. 

Kategoriler

Genel Güncel