AİHM Demirtaş'ın başvurusunu yarın karara bağlayacak

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Edirne Cezaevi'nde iki yılı aşkın süredir tutuklu bulunan HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın başvurusunu 20 Kasım Salı günü karara bağlayacak.

AİHM,  Demirtaş’ın 2017 yılında yaptığı başvuruyu “acil süreç” işleterek öncelikle değerlendirilmesine karar vermişti.

AİHM’den yapılan yazılı açıklamaya göre, Demirtaş’ın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) özgürlük ve güvenlik hakkıyla ilgili 5. maddesinin 1.4.5. fıkralarından yaptığı şikayet değerlendirilecek. Bu maddeler, makul bir süre içinde yargılanma, ön duruşma öncesi gözaltı ve tutuklu yargılanmayla ilgili koşulları içeriyor.

Strasbourg mahkemesi, Demirtaş’ın ayrıca ifade özgürlüğü ile ilgili 10. madde, özgür seçimlerle ilgili 1. protokolün 3. maddesiyle birlikte kişisel başvuru hakkıyla ilgili 34. maddeden yaptığı başvuruyu ve hakların kısıtlanmasının sınırlarıyla ilgili 18 maddenin 5. fıkrasıyla ilgili başvuruyu karara bağlayacak.

Demirtaş’ın avukatları müvekkillerinin, özellikle ilk duruşma öncesi ve sonrası "tutukluluğun keyfi ve makul süreden oldukça uzun olduğu, haksız temellere dayandığı, isnat edilen suçla ilgili dava dosyasına yeterince hızlı bir şekilde ulaşılamadığı" şikayetinde bulunmuştu.

Başvuruda, "siyasi yetkililerle ilgili eleştirel görüşlerini susturma amacıyla Demirtaş’ın tutuklu yargılandığı" görüşü dile getirilmişti.(Euronews)

Kategoriler

Genel Güncel