Ermenistan seçimlerinde Paşinyan'ın bloku "Benim Adımım" önde

Ermenistan’da halk parlamento seçimleri için bugün sandığa gitti. Oy sayımı sürerken Paşinyan'ın bloku "Benim Adımım"ın büyük bir farkla önde olduğu görülüyor. Paşinyan seçim ofisine gelerek tabloyu değerlendirdi.

Seçimde 11 güç (2 ittifak ve 9 parti) yarıştı.  Ermenistan'da 2.592.479 kayıtlı seçmen var. Seçimlere katılım yüzde 48,63 oranında gerçekleşti. Ancak analistler Cumhuriyetçi Parti döneminde listelerin ölmüş kişiler ya da çocuklarla doldurulduğunu dolayısıyla katılım oranının düşük sayılmaması gerektiğini belirtiyor. 

Oy sayımı sürüyor. TSİ 00.30 sularında 2010 sandıktan 572'si'i açılmıştı.  Başbakan Paşinyan'ın bloku "Benim Adımım" yüzde 70'lik bir oy oranıyla seçimi açık ara önde götürüyor. Onu yüzde 8,72'lik bir oy oranı ile Tsarukyan'ın "Müreffeh Ermenistan" Partisi, yüzde 6,42'lik oy oranıyla Marukyan'ın "Aydınlık Ermenistan" Partisi ve yüzde 4,83'lük bir  oy oranıyla Taşnaksutyun Partisi izliyor. Eski rejimin temsilcisi konumundaki Cumhuriyetçi Parti'nin oy oranı yüzde 4'e yakın bir seviyede  seyrediyor. 

Paşinyan geceyarısından sonra seçim ofisine gelerek ekibi tebrik etti, tabloyu değerlendirdi."Düşük katılım" yorumlarını yanıtlayan Paşinyan 2,5 milyon seçmenin zaten reel olmadığını söyledi. 1991 yılından bu yana vatandaşlık bağı ile Ermenistan'a bağlı olanların bu listede olduğunu, dolayısıyla bunun gerçek bir liste olmadağını vurguladı.. Paşinyan "Ölüler ve yurtdışında bulunanlar oy kullanmadı, rüşvet dağıtılmadı, zorlama yapılmadı entrika olmadı" diye konuştu. Paşinyan Cumhuriyetçi Parti'nin oy oranları için "18 yıldır gerçek oy oranları bu. Hilesiz olsaydı sonuç bu olacaktı" dedi. Paşinyan bundan sonrasına yönelik planlarla ilgili soruya ise "En önemli kaynağımız vatandaşların aktifliği, basın özgürlüğü ve şeffaf seçimler. Vatandaşlarımız bize yolsuzlukla savaşmamız için güven oyu verdiler, elimizden geleni yapacağız." dedi

Seçimde partiler için yüzde 5, ittifaklar için yüzde 7 seçim barajı var. 

Cumhuriyetçi Parti'nin listesinde ilk sırayı Eski Savunma Bakanı Vigen Sarksyan alıyor.

Taşnaksutyun partisi 152 isimle seçime giriyor. Listenin başında partinin parlamentodaki lideri Armen Rustamyan var.

Paşinyan'ın lideri olduğu "Benim Adımım" bloğunun listesinde ilk sırada Nikol Paşinyan, ikinci sırada Başbakan yardımcısı Ararat Mirzoyan, üçüncü sırada YELQ hareketinden Lena Nazaryan var. 

Gagik Tsarukyan'ın "Müreffeh Ermenistan" Partisi 175 aday ile seçim katılıyor.

"Aydınlık Ermenistan" Partisi'nin listesinde ilk sırada milletvekili Edmon Marukyan var.

Listede ilk sırada bir kadına yer veren tek parti Ulusal İlerleme Partisi. Listenin ilk sırasında  Lusine Haroyan var

Kadife Devrim'den sonra ilk seçim

Başbakan Nikol Paşinyan bu yılın Nisan ayındaki halk gösterileri ile Sarkisyan'ın istifa etmesi sonucu Parlamento'da Başbakan olarak seçilmişti. Paşinyan devrimin  bir seçimle sonuçlanması gerektiğini ısrarla öne sürmekteydi. Ancak Parlamento'da muhalif partiler erken seçimi engelleyen bir yasa çıkarınca Paşinyan Aralık ayında seçime gidilmesi için taktik olarak istifa etti. Parlamento bu sürede yeni bir başbakan da seçemeyince ülke seçimlere gitmek zorunda kaldı. 

Bu yılın eylül ayında gerçekleştirilen Yerevan Belediye Başkanlığı seçimlerini Paşinyan'ın adayı Hayk Marutyan yüzde 81,6 oy oranı ile kazanmıştı. 




Kategoriler

Diaspora / Ermenistan


Yazar Hakkında