Müslüman devlet başkanları Esed'e çağrı yapacak

İslam İşbirliği Teşkilatı'nın 4. zirvesi, Müslüman Devlet Başkanları'nın katılımıyla olağanüstü bir biçimde Suudi Arabistan'da toplanacak. Cumhurbaşkanı Gül'ün de Ortadoğu'da demokrasi temalı bir konuşmayla katılacağı zirve Kabe'ye yakın Kraliyet Sarayı'nda yapılacak. Zirvenin son gününe denk gelecek Kadir gecesinde, Esed'e 'Kan dökmeye son ver. İktidarı, halkının meşru kabul ettiği bir yönetime bırakıp, git' çağrısı yapılması bekleniyor.

Suudi Arabistan Kralı Abdullah'ın girişimiyle 14 -15 Ağustos günlerinde yapılacak İslam İşbirliği Teşkilatı (İTT) Dördüncü Olağanüstü Zirvesi'nde, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de Suriye ve tüm Ortadoğu'da demokrasi temalı bir konuşma yapacak.

Gül de Esed'e, 'Ülkelerin içerisindeki insan hakları ihlallerinin, insanlara karşı silahların kullanılmasının artık dünyada yeri yok. Değişimi kabul et ve git' mesajını gönderecek. İİT toplantısı için, Suudi Kral, Esed'in en büyük müttefiki İran Devlet Başkanı Ahmedinejad'a da davet gönderirken, Suriye'yi Zirve'ye davet etmedi. Ahmedinejad ise Zirve'ye katılacağını bildirdi. 

Zirve Mısır'da düzenlenecekti 

Geçtiğimiz sene Mısır'da düzenlemesi beklenen ancak 2013 yılına ertelenen Zirve'nin, Suudi Arabistan'da olağanüstü şekilde toplanması, birçok sembolik anlamı da beraberinde getiriyor. Zirve'de, İran dışında tüm Müslüman Devlet Başkanlarının, Esed'e, 'Kan dökmeye son ver. İktidarı, halkının meşru kabul ettiği bir yönetime bırakıp, git' çağrısı yapması bekleniyor. 

Kral Abdullah, konuk Devlet Başkanları için, Kabe'den yalnızca 500 metre uzaklıkta bulunan Kraliyet Sarayı'nı tahsis etti. Sonuç Bildirgesi'nin yayınlanacağı zirvenin final gecesi ise, Müslümanlar için en kutsal günlerden biri kabul edilen Kadir Gecesi'ne denk geliyor. İTT kaynakları, Kral'ın, Zirve'nin açılış ve kapanışında, Esed'e, 'Kan dökmeye son ver ve görevinden çekil' temalı bir konuşma yapacağını ve kutsal günde yapacağı bu konuşmalar için titizlikle hazırlandığını dile getirdi. 

Hristiyan halkların Müslüman liderleri de davet edildi

Diğer yandan Zirve'ye, halkının çoğu Hıristiyan olan ve Devlet Başkanları Müslüman olan liderler de davet edildi. Aynı şekilde, Senegal Devlet Başkanı, halkının çoğunluğunun Müslüman, kendisinin ise Hıristiyan olduğu gerekçesiyle Zirve'ye Müslüman bir temsilci göndereceğini açıkladı. 

(Kaynak: Haber7)

Kategoriler

Güncel Türkiye Dünya