Türk Telekom'un yüzde 55 hissesi özel amaçlı şirkete geçti

Bankalara borçlarını geri ödeyemeyen Ojer Telekomünikasyon AŞ'nin (OTAŞ) teminat olarak verdiği Türk Telekom'un yüzde 55 hissesi, bankalara ait olan özel amaçlı şirket tarafından devralındı.

Lübnanlı Hariri ailesinin doğrudan ve Saudi Telecom Company'nin  dolaylı ortak olduğu OTAŞ, Türk Telekom hisselerini teminat göstererek 2013 yılında yerli ve yabancı çok sayıda bankadan aldığı 4.75 milyar dolar tutarındaki krediyi geri ödeyemedi. Kreditör bankalar bunun üzerine teminat hisseleri kuracakları bir SPV'ye devretmeye karar verdi. 

Bankaların danışmanı Lazard ve Raiffeisen tarafından haftasonunda yapılan açıklamada, Levent Yapılandırma Yönetimi adlı özel amaçlı şirketin hissedarı olan bankaların isimleri açıklanmadı. 

OTAŞ'ın en büyük kreditörleri arasında bulunan Akbank, Garanti Bankası ve İş Bankası'nın özel amaçlı şirkette yüzde 69.3 payı bulunuyor. 

Yayımlanan bültende, Türk Telekom'un yatırım ve faaliyetlerini sorunsuz sürdüreceğine dikkat çekilerek, "Temel amacımız mümkün olan en hızlı şekilde... Türk Telekom hisselerini... ülkemizin stratejik çıkarlarını gözetebilecek ve Türk Telekom'u daha da ileriye taşıyacak, konusunda uzman bir yatırımcıya devretmektir" denildi. 

Bankaların Eylül sonu bilançolarına göre Akbank'ın OTAŞ'tan 1.8 milyar dolar, Garanti Bankası'nın 1.1 milyar dolar, İş Bankası'nın da 3.9 milyar lira karşılığı döviz alacağı bulunuyordu. 

Diğer taraftan Türk Telekom'da OTAŞ'ı temsil eden dört yönetim kurulu üyesi görevi bıraktı, yerlerine bankaları temsil eden üç kişi atandı. (Reuters)

Kategoriler

Genel