"Kılıç Artığı" ifadesine takipsizlik

Yazar Hayko Bağdat için "Kılıç Artığı" ifadesini kullanan öğretim üyesi Yahya Mustafa keskin için yapılan suç duyurusu hakkında takipsizlik kararı verildi

Bağdat, 6 Aralık’ta Twitter hesabından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu hakkında yaptığı bir paylaşımdan sonra tehditler almaya başlamıştı. Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi öğretim üyesi Mustafa Keskin ise, “Soylu hem zavallı hem de yargılanacak” diyen Bağdat’ın paylaşımına, “Yiyorsa yargıla da görelim kılıç artığı” diye yorum yapmıştı.

Bağdat hakkındaki "Kılıç artığı" ifadesi için İHD suç duyurusunda bulunmuştu. 

Kılıç artığı’ sözünün bir nefret söylemi olduğu ve aynı zamanda tehdit içerdiği belirtilen suç duyurusunda TCK’nın 122. Maddesinde yer alan ‘kişiler arasında dil, din, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, mezhep ve benzeri amaçlar ile ayrım yapmak’  ve TCK’nın 216. Maddesi, aynı gerekçelerle, ‘halkı, kin ve düşmanlığa tahrik etmeyi’ suçlarının oluştuğu belirtilerek, Yahya Mustafa Keskin hakkında dava açılması istenmişti. 

Suç duyurusu metninde  “Bu söz İstanbullu bir Ermeni olan Hayko Bağdat’ın şahsında tüm Türkiyeli Ermenilerin manevi şahsiyetini tahkir etmekte, hepsini ‘katliam artığı’ olarak adlandırarak ailelerine ait acı anılarını hatırlatmakta, böylece kendilerini de tehdit altında hissetmelerini sağlamaktadır  Coğrafyamızda birçok siyasetçi bu deyimi tehdit amaçlı kullanmaktadır. Örneğin geçtiğimiz aylarda MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de, Alevi inancına sahip bir gazeteci için, ‘Şerefsiz kılıç artığı’ sözcüklerini fütursuzca kullanmıştı. HDP milletvekili Garo Paylan da ise sürekli olarak bu sözcüğü de içeren ırkçı tehditlere maruz kalmaktadır” ifadelerine yer verildi. 

Twitter hesabından açıklama yapan İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin,  “Savcı, ‘takipsizlik’ karar vererek, suça ortak oldu. İtiraz edeceğiz” dedi.

Kategoriler

Güncel