'Ani'de dinamit patlatıldığı iddiası gerçeği yansıtmıyor'

Kars Kültür ve Turizm İl Müdürü Hakan Doğanay, 'Ermenilerin taş ocaklarında patlattığı dinamitler Ani'ye zarar veriyor' şeklinde gündeme gelen haberlerinin gerçeği yansıtmadığını söyledi. Ani'nin Ermeniler için kutsal ve tarihi bir mekan olduğuna dikkat çeken Doğanay, Türkiye ve Ermenistan arasında protokol imzalandığını belirterek, 'Ermeniler bu anlaşmaya riayet ediyor' dedi.

Kars Kültür ve Turizm İl Müdürü Hakan Doğanay, 'Ermenilerin taş ocaklarında patlattığı dinamitler Ani'ye zarar veriyor' şeklinde gündeme gelen haberlerinin gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Karşılıklı protokol var

Doğanay, Türkiye - Ermenistan sınırına sıfır mesafedeki, Ani Antik Kenti'nin bitişiğinde bulunan Ermeni taş ocaklarında, iki ülke arsında 2006'da imzalanan karşılıklı protokol gereği dinamit patlatılmadığını savundu. Ani Antik Kenti'nin 2005'den beri Kültür Bakanlığı'na ait olduğunu belirten Doğanay, iki ülke arasında karşılıklı imzalanan protokole göre Ani'nin Ermenistan tarafında bulunan taş ocaklarında 2006'dan bu yana dinamit kullanılmadığını ve ocaklarda yapılan çalışmaların manuel olarak devam ettiğini de belirtti.

Ani'nin Ermeniler için kutsal ve tarihi bir mekan olduğuna dikkat çeken Doğanay şöyle konuştu: '2006'dan önce taş ocaklarında yapılan çalışmalarda dinamit kullanıldığı için burada bulunan tarihi yapılar zarar görüyordu. Daha sonra uluslararası yapılan bir anlaşma gereği kültürel mirasın evrensel olması ve korunması gerektiği için şu anda Ani Ören Yeri'nin Ermenistan tarafında bulunan taş ocaklarında kesinlikle dinamit kullanılmamaktadır. Ermeniler de bu anlaşmaya riayet ediyor. Bu bağlamda her türlü kültürel miras evrenseldir ve herkesindir' dedi.

Dünya Kültürel Mirası'na aday

Ani gibi eserlere korumacı bir zihniyetle yaklaşmak ve saygı duymak durumunda olduklarının altını çizen Doğanay, 'Kültür ve Turizm Bakanımız Ertuğrul Günay, her il müdürleri seminerinde; 'tarihi gün yüzüne çıkartacağız, tarihe saygılı olacağız, tarihi mirasları son haliyle ve olduğu gibi koruyacağız ve insanlığa yansıtacağız' diyor. Dünyanın bütün ülkelerinden Ani'ye ziyaretçiler geliyor. Özellikle İngiliz ve Fransız Ermenileri Ani'ye gelmektedir. Biz sonuçta ülkemize ve Kars'a gelen turistlerin milliyetine bakmıyoruz. Biz turizmin ve turistin evrenselliğine bakarak bütün Dünyayı Ani'ye davet ediyoruz. Biz bütün söylemlerimizde 'Ani bir Dünya ama Dünya bir Ani değildir' diyoruz. Ani bu nedenle de Kültür ve Turizm Bakanlığımızın girişimleriyle Dünya Kültürel Miras listesine de aday oldu. İnşallah bu listeye de girer. Hak ettiği yere de gelir' diye konuştu.

'Ermenistan taş ocaklarında dinamit kullanıyor' iddiası

Geçtiğimiz günlerde, basına yansıyan haberlerde 'Türkiye-Ermenistan sınırındaki Ani Harabeleri'nin, Ermenistan'daki sınıra sıfır mesafede bulunan taş ocaklarında patlatılan dinamitler yüzünden zarar gördüğü iddia edilmişti. 

Haberde, Ani harabelerinin sadece Türkiye'nin değil, aynı zamanda Dünya'nın en önemli ören yerlerinden biri olduğuna dikkat çekilerek, Ermenistan'daki taş ocağında kullanılan dinamitler nedeniyle sarsılmaların meydana geldiği öne sürülüyor ve bu sarsılmaların harabelerde hasara yol açtığı iddiası gündeme geliyordu. 

Taş ocaklarının kapatılması çağrısı

Ani'ye zarar verildiği iddia edilen haberde, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bölgede yaptığı restorasyon çalışmaları ile bölgedeki tarihi binaların 'Ermenilerin patlattığı dinamitlerden' zarar görmesinin engellendiği ileri sürülürken, 'Ani'yi ziyaret eden turistlerin' Ermenistan'daki taş ocaklarının kapatılması için çağrıda bulunulduğu iddiası öne çıkıyordu.

Kültür ve Turizm İl Müdürü: 'İddialar gerçeği yansıtmıyor'

Kars Kültür ve Turizm İl Müdürü Hakan Doğanay, basına yansıyan bu haberlerdeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını kaydetti.