Uludere iftarına saldırı için ''münferit'' dendi

Mazlum-Der İstanbul Şubesi ve çok sayıda STK'nın Roboski (Uludere) için düzenlediği, 'Adalet için iftar vakti' çağrısıyla verdiği iftara saldıranların kimlikleri belli oldu. Saldırganların mahalleli esnaf olduğu belirtilirken, polis grubun herhangi bir örgütle bağlantısının tespit edilemediğini açıkladı. Şüpheliler, saldırıyı 'milliyetçi' duygularla yaptıkları münferit bir olay olarak anlattılar.

Mazlum-Der’in geçen hafta Fatih Camii avlusunda ‘Uludere katliamında adalet’ için verdiği iftarı basan kişilerin kimlikleri belli oldu. Polisin ifadelerini aldığı dört kişinin, mahalledeki esnaftan olduğu belirtildi.

Şüphelilerin, verdikleri ifadelerinde baskını 'milliyetçilik' duygusuyla yaptıklarını öne sürerek münferit bir olay şeklinde anlattıkları ortaya çıktı. 

  • Baskına karışan isimlerden sucu olduğu belirtilen Ali Ersin G., ifadesinde şunları söyledi: “Fatih Camii avlusunda ‘Ümmetin yolu Kürdistan’dan geçer’ şeklinde bir pankart gördüm. Pankartın etrafındaki kişiler PKK bayrağına benzer bir bayrak taşıyorlardı. Arkadaşlarımın bu grupla kavga ettiğini gördüm. Olaya ben de karıştım.” 

  • Çaycı Nurullah A., “PKK adına pankart açmışlardı. Pankartın kaldırılmasını söyledim. Tartışma kavgaya dönüştü. Yanımda silah, sopa, bıçak gibi aletler yoktu. Biz de ‘Vatan bölünmez’ şeklinde sloganlar attık” dedi. 

  • Pazarcı Erdem Y. de olayı, “Orada ’Katil devlet hesap verecek’ şeklinde sloganlar atıyorlardı. Dayanamadım. Ben de cami avlusunda gezen bir çocuğun elinden Türk bayrağını alarak bayrak salladım. Tartışma çıktı, gruptan bir kişiye tokat attım. Bizi kimse yönlendirmedi” diye anlattı. 

  • Eski hükümlü Eyüp A.’nın ise “Namaz kılmak için camiye gittim. Avluda kavga olduğunu görünce eski hükümlü olduğum için hemen uzaklaştım” diye ifade verdiği öğrenildi. 

Polisin, saldırının ardından yaptığı geniş çaplı istihbarat çalışmasında saldırıyı yapan grubun herhangi bir örgütle bağlantısının tespit edilemediği belirtildi. Polis, saldırının Suriye ve İran olaylarıyla bağlantısının olup olmadığını araştırıyor.

(Kaynak: Radikal)