Maritsa Küçük davası yeniden başladı

2012 yılında Samatya’da evinde uğradığı saldırı sonucu hayatını kaybeden Maritsa Küçük davası Yargıtay’da bozuldu. Olayın ardından Murat Nazaryan’ın fail olduğu gerekçesiyle tutuklandığı dava Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı avukatının davadan haberdar olmaması gerekçesiyle bozuldu. Dava için yeni bir duruşma yapıldı.

3 Eylül Perşembe günü 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada Küçük’ün evlatları Bayzar Küçük, Zadik Küçük ve avukatları Eren Keskin ile tutuklu sanık Murat Nazaryan ve avukatı Esen Gül hazır bulundu. Duruşmada Murat Nazaryan, eski savunmalarını tekrarlayarak suçsuz olduğunu beyan etti ve tahliyesini istedi. 

Nazaryan'ın avukatı, tanık Aziz Budak'ı dinletmek istediklerini belirterek tahkikatın genişletilmesini talep etti. Şikayetçiler avukatı Eren Keskin de tanık Aziz Budak'ın dinlenmesini ve tahkikatın genişletilmesini talep etti.
Mahkeme heyeti, olayın üzerinden uzun süre geçmiş olması, tanığın beyanlarının bir katkı sağlamayacağı ve bu hususun bozma nedeni yapılmadığı gerekçesiyle tanık dinlenmesi taleplerini reddetti. Tarafların tahkikatın genişletilmesi taleplerini reddeden mahkeme, sanığın tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Keskin: Mahkeme taleplerimizi reddetti
Küçük ailesinin avukatı Eren Keskin, davaya ilişkin Agos’a bilgi verdi. Keskin şöyle konuştu: 
“Bozma kararına uyuldu fakat bizim soruşturmanın genişletilmesi yönünde taleplerimiz vardı. Hem Nazaryan’ın avukatı hem biz soruşturmanın genişletilmesi taleplerinde bulunduk. Çünkü Nazaryan bu dosyada bir kişinin yanında çalıştığını ve o kişinin bütün gerçekleri bildiği gibi bir ifadede bulunmuştu. Nazaryan’ın avukatı o kişinin tanık olarak dinlenmesini istedi. Bizim de hem soruşturmanın genişletilmesine ilişkin başka taleplerimiz olmuştu hem de bu olayla ilgili ifadesi alınan, yakalanan daha başka bir kişi olup olmadığı konusunda araştırma yapılmasını istedik. Ancak bütün taleplerimiz reddedildi. Mahkeme, dosyanın bir gün önce kendilerine ulaştığını söyledi ve dosyayı tam bilmiyorlar. Yargıtay, işin aslına girmemiş, onun için bizim de girmemize gerek yok dediler.”

Keskin, “Biz Nazaryan’ın konuşmasını istedik. Çünkü bugüne kadar hiç konuşmadı. Ben daha önce kendisiyle cezaevinde görüştüm. Konuşmaya çok korktuğunu ve cezaevinde tehdit edildiğini söyledi” diye konuştu. 
Hala gerçeğin ortaya çıkmadığını vurgulayan Eren Keskin, Nazaryan konuşmadığı sürece sonuca varamadıklarını söyledi.

Bakanlık avukatı duruşmaya katılmadı
Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı avukatının davadan haberdar olmamasının mümkün olmadığını belirten  Keskin,  Maritsa Küçük cinayetinin kadına şiddet yönünün yanı sıra asli olarak  ırkçı bir cinayet olduğunu vurguladı: “Öncelikle Bakanlık’ın bunu sadece kadına şiddet davası olarak algıladığını görüyoruz ya da öyle algılatmak istediğini görüyoruz. Bize göre bu dava tek bir olay değildi; o dönem Samatya’da bir çete bu tür ırkçı saldırılar gerçekleştirdi. Bizim bildiğimiz dört tane kadının evine bu şekilde girildi ve kadınlar yaralandı. Biz bunların hepsine ulaştık. Ama herkes konuşmaya korkuyordu. Saldırıya uğrayanların hepsi Ermeni yaşlı kadınlardı. Biz bu korkuyu iyi anlıyoruz. İyi anladığımız için de çok üstüne gidemedik. Saldırıya uğrayan kadınlardan biri ağır yaralıydı ve saldırgan basit yaralama suçundan serbest bırakıldı. Bu dosyada çok fazla şey var, hepsinin birbiriyle bağlantılı olduğunu ve bu dosyaların ırkçı nitelik taşıdığını düşünüyoruz. İHD Irkçılığa ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon olarak da bu olayın takipçisiyiz.”

Agos’a konuşan Maritsa Küçük’ün kızı Bayzar Küçük, dosyanın genişletilmesini ve cinayete karışan diğer suçluların bulunmasını istedi. Duruşma 8 Aralık’a ertelendi.

Kategoriler

Güncel


Yazar Hakkında