Paşinyan: Protestolar halkın görüşünü yansıtmıyor

Ermenistan Başbakanı Paşinyan 9 Aralık’ta Parlamento’da yaptığı konuşmada istifa taleplerine karşılık olarak protestoları “bireysel” olarak niteledi ve bunların halkın sesi ile karıştırılmaması gerektiğini söyledi. Paşinyan, “Sandalyelere yapışmayacağız. İnsanlar infazımı talep ederse, o zaman vurulmam ya da asılmam gerekir, ancak bu birkaç ayrı grubun değil, halkın görüşü olmalıdır” dedi.

Muhalefet partileri tarafından istifası istenen Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, 9 Aralık Çarşamba günü Parlamento'da eleştirileri ve soruları yanıtladı.

Paşinyan, “Aydınlık Ermenistan” partisi lideri Edmon Marukyan’ın sorusuna yanıt verirken muhalefetin ortak başbakan adayı çıkarmasını eleştirdi ve  “Neden bu siyasi güçler ve seçkinlerin temsilcileri olağanüstü seçimler önermiyor? Sürekli olarak tek bir amacı olan senaryolar sunuyorlar: insanları sonsuza dek sürecin dışında bırakmak. Bu siyasi güçler Ermenistan’da anarşi veya kukla bir güç yaratmayı teklif ediyorlar” dedi.

Paşinyan, “Çünkü halkın desteğini alamayan, parlamentoda desteği olmayan ve halkın desteğini alma ihtimali bile olmayan bir başbakan adayı öneriyorlar,  geçici hükümetin ardından bir yıl içinde Ermenistan’da tüm seçim hilesi mekanizmaları yeniden kurulacak" diye devam etti. 

Paşinyan tepkilere konu olan Rusya ve Azerbaycan ile yapılan anlaşma ile ilgili olarak da "Üçlü ateşkes açıklamasının bir eki yok" dedi. 

Paşinyan “Bugün bana öyle haberler olduğu söylendi, bazı ek uygulamalar, bazı başka şeyler varmış. Hiç bir ek uygulama olmadığını söylemeliyim” dedi. Başbakan, sınır belirleme süreciyle ve özellikle Laçin koridoruyla ilgili soruya güvenlik  gerekçesi ile cevap vermedi ve bunun yerine  Parlamento'da bu konuda kapalı bir oturum düzenlemesini  önerdi.

Paşinyan Ermeni esirlere Azeri ordusu tarafından  kötü muamele edilmesi konusuna da değindi ve  "Bir soruşturma sürüyor, belgeler toplanıyor. Girişimler yalnızca ülke içinde değil uluslararası düzeyde olacak" dedi.