Paşinyan: Askerler 1991 öncesi sınırlara çekilmeli

Ermenistan Başbakanı Paşinyan'a göre Ermenistan, Avrupa Birliği’nin, 1991 sınırına saygı gösterilmesine ilişkin açıklamasını memnuniyetle karşılıyor ve AB tarafından önerildiği üzere, Silahlı Kuvvetlerin bu sınırdan güvenli bir mesafeye çekilmesi çözümüne gitmeye hazır.

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Paşinyan şöyle konuştu:

“Sınır durumunun siyasi değerlendirmesi açısından, Avrupa Birliği’nin önceki gün verdiği ve 1991’deki sınır hattının vurgulandığı mesajın önemli olduğunu düşünüyorum.

21 Aralık 1991’de Almatı Deklarasyonu ile devlet sınırına dönüştürülen Ermenistan SSC ile Azerbaycan SSC arasındaki idari sınırdan bahsediyoruz. Bu sınır çizgisine saygı gösterilmesi gerektiği AB’nin açıklamasında kaydedildi. Durumun istikrarının güvenilir bir garantisi olarak, her iki tarafın silahlı kuvvetlerinin o sınırdan güvenli bir mesafeye çekilmesini vurgulanmaktadır.

Ermenistan, 1991 Ermenistan-Azerbaycan sınır hattının tamamı boyunca böyle bir önlem almaya hazırdır. 2021 yılından itibaren bu konuda hazır olduğumuzu ifade ediyoruz."

AB Dışişleri ve Güvenlik Siyaseti Sorunları Sözcüsü Nabila Masrali 11 Nisan Salı günü Ermenistan Azerbaycan sınırından yaşanan ve iki taraftan toplam 7 askerin hayatını kaybettiği olaydan sonra bir açıklama yapmıştı. İki tarafın da birbirini ateşkesi bozmakla suçladığı çatışmayla ilgili olarak, açıklamada şu ifadelere yer verilmişti. 

“AB, Ermenistan-Azerbaycan sınırının Teğ bölümünde Ermeni ve Azeri askerlerinin hayatını kaybettiği ve yaralandığı silahlı çatışmalardan üzüntü duymaktadır.

Bu olay, bir sınırın çizilmemesi durumunda 1991 hattına saygı duyulmasını ve olayların tekrarını önlemek için her iki tarafın kuvvetlerinin bu hattan güvenli bir mesafeye çekilmesi gerektiğini bir kez daha vurguluyor.

1991 Alma Ata Deklarasyonuyla ilgili Prag’da Ekim 2022’de ele alınan, toprak bütünlüğünün karşılıklı olarak tanınmasına ilişkin taahhütler de dâhil olmak üzere, önceki taahhütlere saygı gösterilmelidir.

AB ayrıca sınır belirleme müzakerelerinin yoğunlaştırılması çağrısında bulunuyor ve bu süreci desteklemeye hazırdır.

AB, Ermenistan’daki AB misyonunun varlığının yanı sıra, en üst düzeyde de dâhil olmak üzere, bu çabaları desteklemeye devam ediyor”