Hay Social sınırları kaldırıyor

Sadece Ermenilerin üye olabileceği sosyal paylaşım sitesi Hay Social, yayına başladı. Sitenin kurucusu Bulduk: “haysocial.com bir çöpçatan sitesi değil. Okullarımız, kiliselerimiz nasıl varsa; artık sosyal paylaşım sitemiz de var” dedi.

SAHAG GÜRYAN
sahagguryan@agos.com.tr

Sadece Ermenilerin üye olabileceği, sosyal paylaşım ve arkadaşlık sitesi Hay Social, geçtiğimiz hafta faaliyete girdi. Tanıdığınız ya da tanımadığınız insanlarla eğlenceli zaman geçirmek için kurulan site, tüm dünyaya yayılmış olan Ermeniler arasındaki sınırları kaldırmayı hedefliyor. Sitenin kurucusu Burak Bulduk’la konuştuk.

•          Hay Social nedir, bu siteyi kurarken neler amaçladınız?

Sadece Ermenilerin üye olabileceği sosyal paylaşım ve arkadaşlık sitesidir. Paylaşım temelli bir altyapıya sahiptir. Hay Social, tüm dünya Ermenileri arasındaki sınırları kaldırmak ve sürekli iletişim sağlamak için kuruldu. 8 ay boyunca yazılım geliştirme, tasarım ve sistem güvenliği ile üzerine çalıştım. Sitenin tamamı sıfırdan geliştirildi, marka ve isim hakkı tescili de alındı. Ortaya muazzam bir şey çıktı. Siteyi geçtiğimiz hafta devreye aldım. Şu ana kadar çok olumlu tepkiler geldi.

•          Nasıl üye olunuyor, üyeler neler yapabiliyor?

Sitenin adresi www.haysocial. com. Buraya girdiğinizde “Kayıt Ol” düğmesine basarak üyelik sayfasına geçiyorsunuz. Üye olmak ve sitedeki her şeyi kullanmak ücretsiz. Kişisel bilgilerinizi doldurup siteye katılmanız sadece bir dakika sürüyor. Profil fotoğrafınızı ekleyip, albümler ve videolar oluşturup paylaşabiliyorsunuz. Dilerseniz cep telefonundan siteyi mobil olarak da kullanabiliyorsunuz. Sitede gelişmiş bir gizlilik modülü bulunuyor. Profil sahibi, 20 farklı kritere göre gizlilik ayarlarını belirleyip profilindeki her bir öğeyi kimlerin görebileceğini seçebiliyor. Site şu anda İstanbul’daki 30 mobese kamerasıyla da bağlantıda. Ermenistan’daki farklı şehir kameralarına da bağlantı kurmaya başladım. Diğer ülkeler de gelecek…

Sitede 10 farklı kategori ile kendinize özel sayfalar ve gruplar oluşturabiliyorsunuz. Şirketler, markalar, ürünler, ünlü kişiler, vakıflar, dernekler ve elbette ki kiliseler kendilerine özel sayfalar oluşturup cemaatleri, hayranları ya da hedef kitleleri ile iletişime geçebilecekler. Düğünler, partiler, piknikler, organizasyonlar… İstediğiniz her konuda etkinlik oluşturabilir ve paylaşabilirsiniz. Hay Social’daki etkinlik modülü, diğer sosyal sitelerdekilerden biraz daha kapsamlı ve kullanışlı yapıldı.

•          Hay Social’ı internet dünyasında hangi kategoride konumlandırırdınız?

Şunu üstüne basarak belirtmeliyim ki; haysocial.com bir çöpçatan sitesi değildir. Geniş özelliklere sahip nitelikli sosyal paylaşım platformudur. Arkadaşlarınızla sohbet modülü üzerinden rahatça konuşabilecek, dilerseniz karşılıklı oyun oynayabileceksiniz.

•          Üye olanların Ermeni olup olmadıklarını nasıl anlıyorsunuz?

Sitede bir doğrulama modülü bulunmakta. Tanıdığınız ve Ermeni olduğunu bildiğiniz kişileri “doğrula” düğmesine basarak bildiriyorsunuz. Site de bu kişilerin gerçekliğini doğruluyor. Şüphelendiği durumlarda, kişilerin Facebook ve Twitter hesaplarında Hay Social’dan ortak Ermeni arkadaşı olup olmadığına bakıyor.

Bizim okullarımız, vakıflarımız, derneklerimiz, kiliselerimiz nasıl varsa; işte bunlara bir yenisi daha eklendi. Artık kendimize ait bir sosyal paylaşım sitemiz de var.

•          Sadece Türkiye’den mi üyelik kabul ediyorsunuz, diasporadan da üye olunabiliyor mu?

Küçük düşünmek istemedim. Ermenistan da başta olmak üzere, yurt dışında yaşayan, yer yaştan tüm Ermeniler siteye üye olabilirler. Şu anda sitede Türkçe ve İngilizce de dahil olmak üzere 5 dil seçeneği bulunmakta. Ermenice ve Rusça da yakın zamanda bunlara eklenecek.

•          Bloglar, anketler, mağazalar başlıklı bölümleri anlatabilir misiniz?

Blog yazmak artık bir internet kullanıcısının olmazsa olmazlarından. Siteye gelişmiş özelliklere sahip bir blog modülü ekledim. Üyeler istediği her konu hakkındaki düşüncelerini buraya yazıp tüm dünya ile paylaşabilecek. Mağaza modülü, en kullanışlı olabileceğine inandığım modüllerden biri. Burada ticari olsun ya da olmasın, kendilerine ait ürünleri satabilecek ya da kiraya verebilecekler. Burası alıcı ile satıcının buluşma noktası olacak. buraya bütün ürünlerinizin resimlerini ve bilgilerini ekleyin; beğenilsin, paylaşılsın, satılsın, kiralansın. Kullanması da elbette ücretsiz.

Diğer sosyal ağlarda da anket modülleri var. Benim siteye koyduğum ise biraz daha kapsamlı. Kişiler burada anketlerinin renk ve tasarımını kendileri seçebiliyorlar. Aklınıza bir soru mu takıldı? Bir anket oluşturun, kimlerin görebileceğini seçin ve paylaşın. Tüm dünyadaki Ermeniler sorularınızı cevaplasın, siz de kararınızı verin.

•          Gelecekte Hay Social’da bizleri neler bekliyor?

Sınav modülü üzerinde çalışıyorum. Öğretmenler öğrencileri için testler oluşturabilecekler. Doğru yanıtları kendileri siteye bildirecekler. Site de testleri cevaplayan öğrencileri puanlayacak. Başarılı öğrenciler bir tabloda listelenecek. Testler eğlence amaçlı da kullanılabilecek ve üyeler arasında bir sinerji oluşturacak. Üzerinde çalıştığım bir diğer özellik ise “bağış”. Vakıflar, okullar ve kiliseler; sitede oluşturdukları resmi sayfaları üzerinden bağış kabul edebilecekler. Bu da demek oluyor ki dünyanın her yerindeki Ermenilerden bağış almak çok hızlı olacak. Bu modül için, dünyanın en saygın para transferi merkezi olan PayPal ile çalışma yapacağız. Kredi kartlarından para akışlarını bağımsız bir kuruluş olarak denetleyecek.

Burak Bulduk:

İstanbul doğumlu. İlk ve ortaokulu Dadyan’da, liseyi Sahakyan’da okudu. Boğaziçi Üniversitesi’nde bilgisayar programcılığı, Anadolu Üniversitesi’nde halkla ilişkiler ve işletme eğitimi aldı. 12 yıldır bilişim sektöründe çalışıyor. Son olarak CIO Club bilişim dergisinin genel yayın yönetmenliğini yaptı.

Kategoriler

Toplum Gençler