TBMM Genel Kurulu'nda zeytinliklerin madencilik faaliyetlerine açılmasını öngören ve kamuoyunda “Süper İzin” olarak anılan, "Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" 199 oya karşı 255 oyla kabul edildi.
Kanun teklifine göre, elektrik ihtiyacını karşılamak üzere yürütülen madencilik faaliyetlerinin, tapuda zeytinlik olarak kayıtlı veya fiili olarak üzerinde zeytinlik bulunan, sınırları belirtilen alanlara denk gelmesi ve faaliyetlerin başka alanlarda yürütülmesi mümkün olmaması durumunda madencilik faaliyeti yürütülecek kısımdaki zeytin ağaçlarının maden sahasının bulunduğu ilçe ve il sınırlarına öncelik vermek suretiyle taşınmasına, sahada madencilik faaliyetleri yürütülmesine ve bu faaliyetlere ilişkin geçici tesisler inşa edilmesine kamu yararı dikkate alınarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nca izin verilebilecek.
TBMM Genel Kurulu'nda muhalefet milletvekilleri, zeytinliklerin madencilik faaliyetlerine açılmasını da içeren torba kanun teklifinin görüşmeleri sırasında teklifi protesto etmek için kürsüyü işgal etti.
CHP ve DEM Partili milletvekilleri, teklifin görüşmeleri sürerken, protesto amacıyla kürsüyü işgal etti. CHP Rize Milletvekili Tahsin Ocaklı'nın teklifin 17. maddesinin görüşmeleri sırasında kürsüyü işgal etmesi üzerine diğer milletvekilleri de Ocaklı'ya destek verdi. "Havama, suyuma, toprağıma dokunma" sloanları atan vekillerin protestoları sürerken, TBMM Başkanvekili Tekin Bingöl oturuma ara verdi.
"Evren'den beter bir yapı"
CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, TBMM Genel Kurulu'nda zeytinliklerin madencilik faaliyetlerine açılmasını da içeren torba kanun teklifinin kabul edilmesine ilişkin olarak, "1978, Sayın Bülent Ecevit, Türk madenlerinin hepsini kamulaştırmıştı. Kenan Evren bu kararı kaldırdı, tekrar şirketlere verdi. Kenan Evren’den beter bir yapı, zihniyet bugün altın, kömür kaynaklarını, tüm madenleri yabancı şirketlere, Kanadalılara, yerli şirketlere peşkeş çekti. Bunun için de yoğun bir mücadele verdi. AK Parti grubu, dün bize saldırdı. Dün kadın milletvekilleri saldırdı. Milletvekillerimizin canına kastetti. Oysa ne Soma’da, ne Kartalkaya’da, ne Çorlu tren kazasında bu olayın faillerine saldırmamışlardı. Dediğim gibi, yazıklar olsun. Biz direnmeye devam edeceğiz" dedi.
Yasaya tepkiler ülkenin dört bir yanında sürüyor.
"Toprağımızı Vermiyoruz Platformu" üyeleri, TBMM önünde, TBMM Genel Kurulu’nda 19 maddesi kabul edilen zeytinlik, orman ve mera alanlarında enerji ve maden faaliyetlerinin önünü açacak torba yasa teklifine tepki gösterdi. Yapılan açıklamada, "Bu yasa ormanları, meraları, tarım alanlarını, zeytinlikleri yok ederken boğazımızdan zaten zorla geçen bir lokma ekmeğin, son damla temiz suyun da peşinde. Tarım politikaları ile zaten yokluğa terk ettiği köylüyü yerinden yurdundan etme, köksüzleştirme peşinde. Bu yasa tümden yaşamımıza kastediyor. Her şeyin farkındayız" ifadelerine yer verildi.
Yasanın Meclis’ten geçmesinin ardından Artvin’de oturma eylemi gerçekleştiren yurttaşlar, kararı protesto etti. Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, “Meclis’ten bu yasanın oylanarak geçtiğini üzülerek öğrenmiş bulunuyoruz. Biz Artvin halkı olarak 30 yıldır bu mücadeleyi sürdürüyoruz. Yine mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.
(Ajanslar, ANKA)