Radyo Agos’ta Diyarbakırlı Ermenilerin hikâyesi konuşuldu

Radyo Agos’ta Rober Koptaş ve Karin Karakaşlı’nın bu haftaki konuğu, Silva Özyerli’ydi. Hrant Dink Vakfı’nın 2012 yılı boyunca yürüttüğü sözlü tarih projesinde yer alan Özyerli, çalışmanın ürünü olan ‘Sessizliğin Sesi II: Diyarbakırlı Ermeniler Konuşuyor’ kitabını anlattı.

Her cumartesi Açık Radyo’da 09.00 ve 10.30 saatleri arasında yayımlanan Radyo Agos’u kaçıranlar, programı buradan dinleyebilir.

Proje çerçevesinde ABD, Kanada, Ermenistan, Lübnan, Diyarbakır ve İstanbul’daki 81 Diyarbakırlı Ermeni ile görüşme yapıldığını belirten Özyerli, kitapta 16 hikâyenin yer aldığını dile getirdi. Kitabın 27 Aralık Perşembe günü Cezayir Salonu’nda yapılan tanıtım toplantısında “Diyarbakır’da ne kadar Ermeni nüfus vardı?” sorusunun geldiğini aktaran Özyerli, “Kültürel zenginliklerimizi unutmuşuz. Bu anlamda çok fakiriz. Bunun yanı sıra geçmişi de unuttuk. Belki de özellikle geçmişin üzeri örtüldü. Bu çalışma çok önemli çünkü kültürel çeşitliliğin bugünlere gelmeyişinin ispatı” dedi.

Karin Karakaşlı’nın “Müslümanlaşarak hayatına devam eden ve ‘Hem Kürt’üm hem de Ermeni’yim’ diyenler var. Böyle söyleyen insanların ortak noktası nedir?” sorusuna Özyerli, “1915’te sağ kalıp Müslümanlaşanlar çok fazla Müslüman kimliğine sahip çıkmış. Bu durum onların çocuklarında da devam ediyor. Toplumda kabul görmek adına bir Müslümandan daha çok Müslüman olarak yaşıyorlar. Fakat torunlara gelince durum değişiyor. Torun Ermeni kimliğine sahip çıkıyor ama Müslümanlık noktasında bocalıyor” sözleriyle yanıtladı. 

Programda konuşulan haberlerden bazıları:

Diyarbakırlı Ermeniler ses veriyor

Dünyanın dört bir yanına dağılmış Diyarbakırlı Ermenilerin hikâyeleri kitap oldu. Hrant Dink Vakfı’nın 2012 içinde gerçekleştirdiği sözlü tarih çalışmasının ürünü olan ‘Sessizliğin Sesi II- Diyarbakırlı Ermeniler Konuşuyor’ kitabı olarak yayımlandı. Kitapta, çeşitli ülkelerde yaşayan Ermenilerin yanı sıra, Diyarbakır’da yaşayan Müslümanlaşmış ve kimliğine geri dönmeye çalışan insanların hikâyeleri de yer alıyor.  

‘ABD için çok zor bir yıl olacak’

Uluslararası ilişkiler uzmanı Soli Özel’e göre 2013’te kıyamet Ortadoğu’da kopacak. Özel, “2012’de Suriye’deki gelişmelerin gölgesinde kalan Irak’ta Şubat 2013’teki seçimlerden sonra Bağdat yönetimiyle Kürtler arasında ipler kopabilir” dedi.

‘2013 kayıp bir yıl olabilir’

Yazar Oya Baydar, 2013’ün Türkiye için kayıp bir yıl olacağı kaygısını taşıyor. Baydar, “Seçimlere doğru hükümetin eşit yurttaşlık temelinde hak ve özgürlük siyasetini benimsemesi pek olası değil. Ortadoğu’da da umulmadık gelişmeler olabilir” dedi.

Bu haftanın şarkılarından bazıları:

 

Kategoriler

Radyo Agos